Alexandra-mordet: "hänsynslöshet och råhet"

Nu har åtalet mot den unga man som misstänks ha mördat Alexandra Mezher, 22, lämnats in. Åklagaren skriver att gärningsmannen "visat synnerlig hänsynslöshet och råhet" när han dödade henne med en kniv som tillhörde boendet. – Det han minns är att han skulle begå självmord, det är det han kommer ihåg, säger mannens advokat Claes Kennedy om motivet.

ANNONS
|

Alexandra Mezher, 22, var anställd vid ett HVB-hem i Mölndal. Den 25 januari i år befann hon sig i köket på boendet. Då blev hon attackerad av en boende på hemmet.

– Hon blev angripen i köket. Det är där hon får den stora skadad. Sedan vet jag att hon har en skada i ryggen och avvärjningsskador i händerna, berättar kammaråklagare Linda Wiking och fortsätter.

– Sedan vet vi att det är en annan boende på hemmet som kommer och ingriper. Det är då som våldet vänds mot honom. Han får ta emot knivhugg som träffar hans byxor, i linningen ungefär men han har klarat sig utan fysiska skador.

ANNONS

Då kunde Alexandra fly in i ett rum på boendet.

– Det är där man hittar henne sedan.

Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

På måndagen åtalades en ung man för mordet. Åklagaren skriver i åtalet att den unga mannen "visat synnerlig hänsynslöshet och råhet och i vart fall av grov oaktsamhet orsakat Alexandra Mezhers död".

Enligt åtalet ska Alexandra ha fått stick/skärsår på högra lårets framsida, på ryggen och i vänstra handens handflata och fingrar. Det var just skadan mot hennes lår som ledde till hennes död.

Den unga mannen åtalas också för försök till mord. Det rör utfallet mot den man som avbröt attacken mot Alexandra. Han träffades som sagt inte men åklagaren bedömer att det funnits en fara för att brottet skulle kunna ha fullbordats och det hade i så fall kunnat leda till allvarliga skador för offret. Åklagaren gör därför bedömningen att det ska räknas som ett grovt brott "eftersom gärningen var livsfarlig".

Varifrån har han fått kniven?

– Det är en kniv som tillhör boendet. Jag vet inte om han har kommit över den samma morgon eller om han har haft den på sitt rum, säger Linda Wiking.

ANNONS

Under polisutredningen har man försökt att få fram den exakta åldern på den åtalade mannen. Enligt hans egna uppgifter ska han vara 15 år, något som man också skriver i stämningsansökan. Migrationsverket värderar honom dock till 18 år. Hans ålder har betydelse när det kommer till att avgöra vilket straff han kan komma att dömas till vid en rättegång.

Hur mannen ställer sig till det han nu åtalas för är oklart,

– Han kan varken erkänna eller förneka, säger Claes Kennedy som bedömer att hans klient varit samarbetsvillig under förhören.

– Han har pratat om så mycket han kommer ihåg, säger han och fortsätter.

– Han har haft väldiga psykiska problem.

Vad finns det för motiv till mordet?

– Det finns inget motiv.

Vad var det då som ledde till att han dödade Alexandra?

– Det han minns är att han skulle begå självmord, det är det han kommer ihåg, säger Claes Kennedy.

Den åtalade har genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

– Jag kan inte på något sätt bedöma hans mående, mentala status, jag har inte den kunskapen så jag kan uttala mig om det, säger Linda Wiking.

ANNONS