Polisen arbetade länge på platsen efter mordet på Alexandra.
Polisen arbetade länge på platsen efter mordet på Alexandra.

Alexandra dog efter hugg i benet

I dag åtalas en ung man för mordet på Alexandra Mezher, 22, som var anställd vid ett HVB-hem i Mölndal. Det dödande hugget träffade henne i låret och hon förblödde blixtsnabbt.

ANNONS

–Hon dog till följd av en djup och omfattande skada på lårets framsida, berättar kammaråklagare Linda Wiking.

Enligt vad GP erfar skar den 14 centimeter långa kniven sönder både ven och artär i benet och var den direkta orsaken till att unga kvinnan avled.

Hugget i ryggen var däremot inte livshotande, ej heller avvärjningsskadorna på handen.

Den misstänktes slutgiltiga ålder fastställs av tingrätten i samband med en eventuellt fällande dom.

I höstas utredde Göteborgspolisen ett ärende, som ur skadehänseende kan betecknas som ett parallellfall.

Anton, 27, knivdödades vid Sisjöns badplats. Det sticket landade också i det ena låret, dock på dess baksida.

ANNONS

I tingsrättens fälldes en 48-årig man med koppling till Hells Angels, men inte för mord utan för grovt vållande till annans död, grov misshandel och människorov. Det gav sex och ett halvt års fängelse.

–Skillnaden i mitt ärende jämfört med Anton-fallet är att det här rör sig om upprepat våld och att Alexandra angripits inte bara framifrån utan även bakifrån och att våldet inte upphörde förrän en annan boende ingrep, förklarar Linda Wiking.

Hon poängterar dessutom att det handlat om ett långt brottsförlopp.

–Min bedömning är att den misstänkte har haft uppsåt i förhållande till effekten, alltså Alexandras död. Han bör därför åtalas för mord. Men gärningsbeskrivningen omfattar även rekvisit för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, konstaterar åklagaren.

I stämningen ingår också ett mordförsök.

Målsägande där är den yngling som avbröt utfallet mot Alexandra Mezher.

–Han klarade sig utan fysiska skador, med någon millimeter till godo. Knivhugget mot honom har träffat byxlinningen på jeansen, men inte hans kropp, säger Linda Wiking.

Om den påstådde 15-åringen kommer att dömas som barn eller vuxen i den framtida rättegången är oklart.

Åklagaren har använts sig av alla tillgängliga metoder för att försöka klargöra hans ålder.

ANNONS

Migrationsverket värderar honom till 18 år efter en modell som bland annat går ut på att bedöma ålder efter den intervjuades förmåga att uttrycka och förklara sig.

Tänder och handled är undersökta av experter och deras slutsats pekar åt samma håll som Migrationsverkets, att mannen är vuxen.

Träffsäkerheten när det gäller att medicinskt fastställa ålder på unga människor har emellertid brister. Enligt Socialstyrelsen kan den verkliga åldern skilja med plus eller minus två år med dagens metoder.En person vars ålder avgörs till 16 år skulle i själva verket kunna vara 14 eller 18 år.

Som GP tidigare har berättat har medicinsk ålderbestämning blivit en het politisk fråga. Under våren har Socialstyrelsen och barnläkare efterlyst en pilotstudie av tillgängliga metoder, bland annat magnetröntgen av knäleden, för att öka tillförlitligheten.

I fredags beslutade dock regeringen att ge Rättsmedicinalverket i uppdrag att se till att medicinska ålderbedömningar börjar användas för att fastställa ålder på asylsökande. Något beslut om pilotstudie är ännu inte fattat.

Den nu åtalade unge mannen har bedömts lida av en allvarlig psykisk störning.

Fakta: Detta har hänt

Alexandra Mezher, 22, attackerades under ett arbetspass på HVB-hemmet Living Nordic i Mölndal. Den nu åtalade bodde på hemmet tillsammans med ett tiotal ensamkommande flyktingbarn och greps kort efter attacken.

ANNONS

Alexandra arbetade ensam och arbetsgivaren Living Nordic utreds av åklagare för misstänkt arbetsmiljöbrott då företagets bedömning av riskerna med ensamarbete kan ha varit bristfällig.

Living Nordic utreds också av Inspektionen får vård och omsorg, IVO, den myndighet som ger tillstånd för att driva HVB-hem.

ANNONS