Akut sillbrist på Fågelcentralen: ”Stora bekymmer nu”

Gärna åtta centimeter och absolut max tio centimeter lång får sillen som serveras på Fågelcentralen vara.
Men ideallängden är svår att hitta och för den enorma mängd utmärglade sjöfåglar som ska mättas på centralen räcker maten inte till.
– Det är stora bekymmer nu, säger Per Engelbrekt, verksamhetschef på Fågelcentralen.

ANNONS
|

Hårda pålandsvindar och kallt och regnigt väder har resulterat i sjöfåglar som blåst in på land, utan att varken kunna hitta mat eller samla kraft att ta sig ut till sjöss igen. Då hamnar de hos Fågelcentralen där de får mat och simträning.

– Vi har fått in väldigt många sillgrisslor, de har inte ätit tillräckligt och är alldeles utmärglade, säger Per Engelbrekt, verksamhetschef på Fågelcentralen.

Just nu har Fågelcentralen 15 sillgrisslor och fem havssulor. Där kommer de att stanna i ungefär en vecka tills de har återfått sin kraft igen.

Men Fågelcentralen tampas med ett problem – de har inte tillräckligt med mat för att mätta fåglarnas magar.

ANNONS

– Det är stora bekymmer nu. Just nu går det åt extremt mycket sill på grund av antalet fåglar vi har inne, säger Per Engelbrekt.

”Behöver sill som är tillräckligt liten”

Och kravet på den sill som serveras gör det inte lättare för centralen i Göteborg.

– Vi behöver sill som är tillräckligt liten, den ska vara max tio centimeter lång. Åtta centimeter är idealmåttet, och det är väldigt svårt att få tag på.

För havssulorna är den stora sillen inget problem, det är sillgrisslorna som inte klarar av för stora fiskar.

– Då kletar de ner sin fjäderdräkt och blir fuktiga och tappar förmågan att klara av kyla. De vägrar äta de stora fiskarna, säger Engelbrekt.

Kan ni inte dela upp den stora sillen i mindre bitar?

– Kruxet är att de ska se hela fisken för att förstå att det är mat, det måste se ut som en fisk. Är den skuren i små bitar tänker de att ”det här kan jag inte äta”.

Tredubblad åtgång på småsill

Och åtgången på sill är stor. På Fågelcentralen går det i normala fall åt fem till sju kilo sill per dag, men Engelbrekt uppskattar att åtgången nu tredubblats.

– Vi har fått in några kilo i rätt längd, men det behövs mer. Just nu funkar det men vi klarar inte av en större ökning.

ANNONS

Hur mycket småsill behöver ni?

– Vi skulle lätt kunna ta emot 100 kilo utan problem, det går åt hela tiden. En påse på ett kilo är slut på ett nafs, säger Per Engelbrekt och fortsätter:

– Vi har till och med förlängt arbetstiderna för att fåglarna ska få mat senare framåt kvällen också.

LÄS MER:Mängder av oljeskadade fåglar upptäckta längs Västkusten

LÄS MER:Viltrehabiliteraren klär ut sig till fågel när han matar kråkor

LÄS MER:Här hittar Torslandabon Andreas en uggla i kaminen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS