Aktivistprotest i kommunfullmäktige – man utslängd

Kommunfullmäktiges möte hade inte mer än börjat när en man på åhörarläktaren reste sig och skrek: "Stäng oljehamnen! Stäng raffinaderierna i Göteborg. Ta ansvar!”
– Jag ville föra in våra krav i den politiska församlingen, säger Hans Ekbrand till GP.

ANNONS
|

Vakterna var snabbt på plats och förde ut honom ur fullmäktigesalen. Medan ledamöterna på nytt satte sig på sina platser reste sig ytterligare en person ur Extinction rebellion, ropade ännu högre och brottades ned av vakter.

Avbrott i mötet.

Ute på Gustaf Adolfs torg ansluter sig Hans Ekbrand till övriga aktivister, en del av dem sorgklädda, andra med banderoller.

Hans Ekbrand berättar att gruppen inför varje fullmäktigemöte varit på plats utanför torget och med teaterföreställningar, flygblad och på andra sätt försökt får politikernas uppmärksamhet.

– Vi har skickat mejl och delat ut flygblad till politikerna i månader. Vi undrar hur planen för att avveckla oljeindustrin i Göteborg ser ut, säger han.

ANNONS

Vad har ni fått för respons?

– En del tar emot flygbladen och växlar några vänliga ord med oss, men så mycket mer händer inte.

Att gå in i Börshuset och försöka göra sina röster hörda från fullmäktigesalens åhörarläktare var helt enkelt ytterligare ett sätt att försöka få politikerna att reagera, berättar han.

– Jag framförde att fossil industri förstör vår gemensamma framtid och att Göteborg är en del av det, att det är dags att ta ansvar och stänga, säger han.

Efter ett kortare avbrott kom fullmäktigemötet igång igen.

Aktivistgruppen Extinction rebellion har sedan tidigare berättat att de under den 25-27 maj kommer att genomföra en serie aktioner riktade mot oljeindustrin i Göteborg. Kraven som framförs är att staden ska klippa banden till den fossila ekonomin, stänga oljehamnen och raffinaderierna samt skapa en fossilfri stad.

ANNONS