Åklagare lägger ner utredningen efter mordet på Marie Johansson i Stuvkällaren

Åklagare lägger ner förundersökningen efter mordet på Marie Johansson i tygaffären Stuvkällaren 2005. Beslutet kommer efter att det visat sig att kvinnan som kan misstänkas för brottet var 17 år när det begicks – och att det därmed är preskriberat.
– Det är klart att det är oerhört otillfredsställande att inte få en domstolsprövning, säger Ulrika Åberg, senior åklagare.

ANNONS
|

Hundratals kvinnor har genom åren topsats i jakten på den skyldiga, men det var i februari i år som polisen för första gången fick en dna-träff som kan kopplas till mordet på Marie Johansson i tygaffären Stuvkällaren. Ett brott som begicks för 17 år sedan.

Kvinnan blev topsad strax före jul förra året i samband med att hon greps för annan brottslighet. I dag är hon i 35-årsåldern, men vid tillfället för mordet var hon under 18 år, vilket innebär att brottsmisstankarna mot henne är preskriberade.

Nu meddelar åklagare Ulrika Åberg att förundersökningen läggs ner.

”Finns en frustration”

Efter en genomgång av utredningen kan hon konstatera att det inte finns något som tyder på ett alternativt händelseförlopp eller att andra eller fler gärningspersoner kan vara involverade i händelsen utöver kvinnan i 35-årsåldern.

ANNONS

– På ett sätt är det bra. Vi har kommit till ett avslut, vi letar inte längre efter den här personen. Men det är klart att det är oerhört otillfredsställande att inte få en domstolsprövning, säger Ulrika Åberg och fortsätter:

– Jag träffade familjen tidigare i dag för att berätta vilket beslut jag skulle fatta, och det finns såklart en frustration kring att inte kunna ge dem några ordentliga svar.

Dna-spår på sex platser

Dna-spår från kvinnan har hittats på sex olika ställen på brottsplatsen. När Marie Johansson hittades på morgonen den 14 oktober 2005 var dörren till tygbutiken i centrala Göteborg låst. I samband med brottsplatsundersökningen upptäcktes dna på handtaget och låsvredet på dörren.

Dna från kvinnan i 35-årsåldern har dessutom hittats på en sax och en vit tygbit som låg på en bänk bredvid kassan – något som stämmer överens med vittnesuppgifter gällande en kvinna insvept i ett vitt skynke som kom ut från den aktuella butiken kvällen innan Marie Johansson hittades mördad.

– Hon har pratat med ett vittne och frågat om skjuts. Vittnet nekade skjuts och lade märke till att hon hade ett par rosa byxor och ett vitt skynke, eller lakan, över byxorna. När hon vände sig om noterade vittnet också att hon var blodig bak på byxorna, säger Ulrika Åberg.

ANNONS

”Ensam gärningsperson”

Utöver det har man kunnat konstatera att det inte finns några kopplingar mellan offret och den då 17-åriga kvinnan.

– Hon har satt sina fingeravtryck på kassaapparaten och av allt att döma handlar det om ett rånmord, säger Ulrika Åberg.

Kvinnan i 35-årsåldern är inte hörd i utredningen.

– Eftersom det är preskriberat kan vi inte vidta några åtgärder, men jag bedömer att det är en ensam gärningsperson. Vi kan aldrig fastställa någon form av skuld.

LÄS MER:Regeringen vill ändra lagen efter mordet i Stuvkällaren

LÄS MER:Här är kvinnan som anklagas för mordet på Marie Johansson

LÄS MER:Ikea-skåpet som avslöjade den misstänkta mördaren

ANNONS