Göteborg, 30 maj 1958.
Över 50 000 kom till Ulleviinvigningen. En av huvudrubrikerna i Göteborgs-Posten dagen efter invigningen.
Göteborg, 30 maj 1958. Över 50 000 kom till Ulleviinvigningen. En av huvudrubrikerna i Göteborgs-Posten dagen efter invigningen.

55 000 invigde Ullevi

ANNONS
|

Vädret var hyggligt när Bo Ekelund invigde det nya Ullevi den 29 maj 1958. Regnet höll sig borta och vinden var måttlig.

Första målet på nya arenan

På programmet stod friidrott, gymnastikuppvisning, tal och nationalsång. Huvudattraktionen var en fotbollsmatch mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag Alliansen. Landslagsmannen Gunnar Gren gjorde Ullevis första mål på en straffretur.

Oavgjort

Slutresultatet i matchen blev 2 – 2. I nästa dags Göteborgs-Posten var en skribent bekymrad över landslagets utsikter inför VM-turneringen som Sverige arrangerade. Signaturen Svell var desto mer översvallande efter invigningen:

"Aldrig någonsin eller någonstans har jag upplevt någonting på ett idrottsstadion, på en plats där mer än tusen människor församlats som kan jämföras med detta."

ANNONS

Fri sikt

Ullevi är ritat av arkitekterna Sten Samuelsson och Fritz Jaenecke. De hade en idé om att inga pelare skulle skymma sikten för åskådarna. De löste det med två pyloner med stållinor som bär upp taket till huvudläktaren.

ANNONS