450 barn hedrade förintelsens offer

Idag samlas människor över hela världen för att manifestera och minnas förintelsens offer. I Göteborg uppmärksammade barnen dagen med ett mänskligt fredsmärke och 450 vita viftande servetter.

ANNONS
|

Idag för 74 år sedan fritogs några av förintelsens offer från förintelselägret Auschwitz-Birkenau. 60 år senare, 27 januari 2015, deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag, trots att dagen då redan uppmärksammats under flera år.

Minnesdagen har blivit en dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för allas lika värde och runt om i Sverige arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt.

I Göteborg uppmärksammar bland annat Domkyrkoförvaltningen dagen med musik och genom att presentera Göteborgs stads handlingsplan mot antisemitism och på Röda stens konsthall hålls samtal och föredrag.

Dessutom uppmärksammas dagen av flera skolor och i år när den infaller på en söndag passade många på att manifestera redan i fredags.

ANNONS

Formade ett segertecken

De senaste tre åren har eleverna på Lilla samskolan tågat från Vasastan ner till Hagaparken och Raoul Wallenbergs minnesmärke. Där ställde de i år 450 eleverna sig i formen av ett segertecken, ett så kallat V-tecken, och viftade med vita servetter.

Nicke Bäcklund är rektor på skolan och den som tagit initiativet till att uppmärksamma dagen.

– Vi har gjort på det här ganska storslagna sättet i tredje året nu. Första året gjorde vi ett fredsmärke, förra året en fredsduva och i år ett v-tecken.

Barnens film spreds över världen

Det hela filmas även och förra årets film översattes till 15 olika språk, vilket gjorde att den fick stor spridning. Barnen som deltar är från förskoleålder upp till sjätteklassare och trots att alla deltar på sina villkor menar Nicke Bäcklund att de är väldigt engagerade.

– De är oerhört stolta över att delta i en sådan här kraftfull, stor manifestation och markera hur viktigt det är att bry sig om varandra och hålla sams.

För alla elever börjar dagen med en samling där de sjunger sånger och pratar om dagen. Även det på rektorns initiativ som menar att han i sin roll som rektor vill utnyttja de tillfällen som finns för att markera vad som är viktigt.

ANNONS

– När man pratar med barn om fred får man prata om fred i sandlådan och fred med brorsan innan man kommer till fred mellan religioner och folkslag.

Fåglarna fick flyga fritt

Väl på plats i Hagaparken släppte barnen ut vita duvor till John Lennons sång Imagine.

Eleverna har dessutom tillsammans målat en skulptur av Non violence-pistolen. 650 små kopior av den har sedan sålts till förmån för fredsprojektet Non violences skolprojekt i Afrika.

ANNONS