3 500 i tåg mot värdlandsavtal

ANNONS
|

–Det känns alldeles utmärkt att gå här, det är så mycket folk trots regnet. Ett riktigt hjältedåd att folk har kommit hit, säger Gudrun Schyman (Fi) när hon går först i demonstrationståget från Gustaf Adolfs torg upp till Götaplatsen.

Regnet öste mycket riktigt ner över demonstranterna när de samlades klockan 13 på lördagen för att kritisera Sveriges värdlandsavtal med Nato. Ungefär 3 500 personer var på plats enligt Polisens uppskattningar. Ämnet är aktuellt med tanke på den pågående militärövningen Aurora 17, som involverar 19 000 svenska deltagare från Försvarsmakten. Som del av övningen ska man träna på Sveriges roll som värdland för Nato. Därför har omkring 2 000 soldater från bland annat USA, Frankrike och Norge bjudits in att delta i övningen.

ANNONS

Ingen Nato-övning

Rickard Wissman är Försvarsmaktens kommunikationschef för Aurora 17. Han ser positivt på demonstrationen.

–Jag tycker det är fantastiskt att vi kan uttrycka våra åsikter – i det här fallet mot ett riksdagsbeslut som Försvarsmakten har i uppgift att genomföra. Vi vill också uppmana till att förhålla sig till fakta på ett noggrant sätt. Till exempel deltar inte Nato i övningen utan det är enskilda länder. Vissa av länderna är Natomedlemmar men det är en svensk övning, säger Rickard Wissman på telefon.

Trettiotal organisationer

Demonstrationen inleddes med talare på Gustaf Adolfs torg, bland andra skådespelaren Sven Wollter, Vänsterpartiets riksdagsledamot Stig Henriksson och Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman.

Representanter från Fi var inte ensamma om att vandra längs Avenyn. Ett trettiotal olika organisationer deltog i demonstrationen. Förberedelserna började redan i december 2016 och bakom arrangemanget står Kommunistiska Partiet, Fi, Ung Vänster, Proletären FF och Spårvägare mot Nato.

Göteborgsartister spelade

På Götaplatsen fortsatte tillställningen under lördagseftermiddagen, bland annat med musik från Mikael Wiehe och Slowgold. Polisen var på plats under dagen med ett tiotal dialogpoliser.

–Det var en mycket lugn tillställning. Arrangörerna hade tänkt på det mesta. Vi var egentligen där för trafikens skull och som trygghet, säger Fredrik Dahlberg, dialogpolis under demonstrationen.

ANNONS

Fakta: Demonstration mot Aurora 17

  1. Militärövningen Aurora 17 pågår runt om i Sverige 11-29 september.
  2. Förutom svensk militär är omkring 2 000 utländska soldater på plats för att öva på Sverige som värdland för Nato.
  3. Under första delen av övningen är amerikansk och fransk militär baserad på Säve flygfält.
  4. På lördagen demonstrerade 3 500 personer mot övningen och värdlandsavtalet.
  5. Ett trettiotal organisationer stod bakom arrangemanget.
  6. Tåget gick från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen.
  7. Bland talarna fanns Gudrun Schyman, Sven Wollter och Henrik Malmrot.
  8. Göteborgsartisten Slowgold och flera andra artister uppträdde.
ANNONS