23-åringen inte ansvarig för kvinnans död

ANNONS
|

Mannen stod åtalad för grovt vållande till en 48-årig kvinnas död. Hon avled efter att ha skjutit sig själv i huvudet, sedan de två spelat rysk roulette.

Skottet kom från en av 23-åringens två pistoler.

Händelsen inträffade i en lägenhet i bostadsområdet Flatås i Västra Frölunda, den 12 mars.

Under fredagseftermiddagen friades mannen från anklagelserna om vållandet. Han fälldes dock för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Resultat – 14 månaders fängelse.

Tingsrätten ägnar sex sidor i domen till ett resonemang om den eventuella skulden till det ovanliga dödsfallet och avslutar i följande formulering:

"23-åringens agerande att ta fram revolvern, ladda den, trycka av den mot sitt huvud och sedan lämna vapnet på ett bord framför kvinnan anses inte ha inneburit ett så riskfyllt beteende att han kan hållas ansvarig för vad kvinnan sedan kom att göra".

ANNONS

Åklagaren Niklas Högdén hade alltså att bevisa att den misstänkte 23-åringens ”vårdslösa och oaktsamma agerande” varit anledningen till kvinnans tragiska öde.

- Enligt min uppfattning fanns det ett direkt orsakssamband i den serie av händelser som utspelats fram till att offret avlidit. Men jag visste också att det saknas praxis och att det inte var något solklart fall. Jag får sätta mig ner och fundera på ett eventuellt överklagande, säger Högdén i en kommentar till domen.

23-åringens advokat Karl Sjölander satsade all sin kraft på att knäcka åklagarens kausalitetsteori. Enligt honom rörde det sig, mer eller mindre, om en olycka eller eventuellt ett självmord.

Mannen testade först den livsfarliga spelformen mot sin egen tinning och överlevde. Han uppger sig därefter inte ha haft nån aning om kvinnans planer, utan rest sig för att gå på toaletten och lämnat skjutvapnet på vardagsrumsbordet.

Plötsligt säger sig 23-åringen hört ett klick och därefter en kraftig smäll.

Straffet för vapenbrottet, ett år och två månaders fängelse, är ändå kraftigt:

- De besvärande omständigheterna kring kvinnans död har liksom flutit in i den påföljden. Normalt sett kanske vapenbrottet gett tre månader, nu fick han 14 i stället, summerar Niklas Högdén.

ANNONS