21 butiker tävlar om stans bästa julskyltning

Tomtar, modelltåg som tuffar runt eller gardiner av stickat papper. Stilarna är många när Göteborgs butiker gör upp om vem som har den bästa julskyltningen.

ANNONS
|

Julhandeln är den viktigaste tiden på året för många butiker. Sedan veckor tillbaka är Göteborgs innerstad pyntad med ljusslingor, kransar och glitter. 21 butiker i innerstaden kommer dessutom att ta pyntandet en nivå till och tävla om den finaste julskyltningen.

Inne i Victoriapassagen ligger Rum för papper, som säljer bland annat pappersark, pennor och anteckningsböcker. I fönstren hänger långa gardiner av stickade pappersremsor i olika färger. Mer ska det bli, enligt Ulrica Meyer, en av Rum för pappers tre delägare.

– Vi är faktiskt inte riktigt klara utan har bara hunnit med det ena fönstret. En av våra nyanställda tjejer har suttit och skurit papper i remsor, klistrat ihop till långa längder och stickat detta. Tanken är att utgå från pappersmaterialet och sedan skapa hantverkskänsla. Det passar bra när det är jul.

ANNONS

Ger effekt på försäljningen

När väl julskyltningen kommer upp så får det genast en effekt för butiken, menar Ulrica Meyer.

– Det betyder mycket och sätter faktiskt fart på försäljningen. Så egentligen vill man ju ha upp skyltningen lite tidigare. Nästa år har vi lovat varandra att vara klara åtminstone en vecka tidigare, säger hon.

Något kvarter bort, på Vallgatan, ligger inredningsbutiken Grandma´s. Utanför skyltfönstren står Siv Progoulakis och Karin Sjölander.

– Det ser inbjudande ut. Där skulle man kunna sitta och titta på Kalle Ankas jul, säger Siv Progoulakis och nickar mot en fåtölj innanför glaset.

Ger inga julklappar

Men någon julklappshandling är det inte tal om. Det löser Siv Progoulakis på annat sätt.

– Jag ger barnbarnsbarnen en peng i stället. Ungar i dag får så många leksaker så att de skulle kunna drunkna. Så jag ger pengar i stället så de kan köpa sig en moppe när de fyller 15 år.

Karin Sjölander är inne på samma spår.

– Jag köper inga julklappar längre. Istället köper jag leksakerna som barnbarnen växt ur och ger till de yngre barnbarnen i stället. Vi har ett samhälle där man bara köper och köper. Man kan inte hålla på så. Det gäller att tänka på miljön också, säger hon.

ANNONS

De 21 butikerna som deltar i tävlingen har en klisterlapp på fönstret med mer information. Tävlingen startade på söndagen och en vinnare kommer att presenteras tredje advent, 17 december. Vinnaren utses genom sms-röster tillsammans med en jury.

ANNONS