20-åringen skulle ha skött musiken på lördag

ANNONS
|

Det var bara slutminuterna kvar på onsdagskvällens Champions League-match mellan Barcelona och Manchester City, när helvetet brakade loss.

- Det gick så fort. Jag och min kompis satt på krogen och tittade på matchen i lugn och ro. I nästa ögonblick hörde jag skott och kastade mig ner på golvet, berättar en av kroggästerna för GP.

Han är fortfarande märkbart skakad av händelsen och vill inte uppge sitt namn.

- När jag kikade upp såg jag min kompis blödande på golvet. Han hade blivit skjuten och jag försökte stoppa blodflödet. Han blev hämtad av ambulans, men jag vet inte om han är död eller om han lever.

ANNONS

Läs också: Liverapporteringen på gp.se

Två unga män avled och uppemot femton skadades, varav åtta fortfarande var kvar på sjukhus i går kväll.

För två av de skadade betecknades tillståndet som fortsatt allvarligt men stabilt.

Samtidigt hände det som polisen befarat så länge – att tredje man, personer utan någon koppling till de pågående gängkonflikterna, skulle komma till skada i det våld som regionpolischefen Klas Friberg i går kallade "helt känslobefriat och besinningslöst".

Petar Petrovic skulle se på en fotbollsmatch mellan Barcelona och Manchester City och hämta mat när han överraskades och i kaos träffades och avled. Han har arbetat på restaurangen som discjockey under ett par kvällar, och på fredag skulle han ha ansvarat för musiken i restaurangens nattklubb.

20-åringen är helt ostraffad och har inga kända band till kriminella gäng. Han beskrivs som skötsam och hjälpsam.

Den andre avlidne är en 25-årig, framträdande anhängare av det kriminella nätverk som dominerat Södra Biskopsgården de senaste åren.

Läs också: Här är gängen som styr

Han förmodas ha varit den primära måltavlan för skjutningen.

En annan förgrundsfigur i samma nätverk, en nära vän till 25-åringen, ska ha befunnit sig i lokalen men hade precis gått ut då de två beväpnade maskerade männen kom in.

ANNONS

Många av de drabbade saknar helt anknytning till gängkriminalitet.

- Det var helt vanligt folk där på krogen, vanliga killar och vanliga arbetare som kollade på fotboll, säger en vän till flera av offren.

Han tillägger:

- Det är det som är det hemska. Människor var där för att ha kul och koppla av och så händer detta.

Vår krog och bar har kommit att bli en samlingspunkt vid Vårväderstorget. Restaurangen slog upp portarna i mitten av 90-talet.

Stadsdelsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) var på plats vid avspärrningarna redan under onsdagskvällen och beskriver det inträffade som en krissituation.

Han är väl bekant med restaurangen och beskriver den som en "trevlig kvarterskrog som lyft tryggheten på torget".

- Vi har reagerat tidigare när man skjutit på torget i det offentliga rummet men nu går man in och skjuter helt hänsynslöst bland gäster på en restaurang. Det är en krissituation, inte bara för stadsdelen utan för hela Göteborg, säger Zeqiraj.

För polisen är dådet en tydlig upptrappning av den konflikt som pågått de senaste åren mellan rivaliserande gäng i Göteborg. Det lokala nätverket i Södra Biskopsgården har kommit att utmana andra nätverk och karaktäriseras av polisen som en mycket stark aktör i den undre världen.

ANNONS

Häromdagen beskrev en polischef med inblick i miljöerna för GP det "relativa lugnet" som lagt sig. Han menade att det var följden av att ett gäng – Vårvädersligan som nätverket i Södra Biskopsgården också kallats – stärkt sitt inflytande i staden, bland annat i Backa och Bergsjön.

Flera av personerna i nätverket runt Södra Biskopsgården, däribland den nu avlidne 25-åringen, har dock också tidigare blivit attackerade med skjutvapen.

I oktober 2013 var 25-åringen en av fem män som attackerades vid en allvarlig skottlossning mitt bland allmänheten på Friskväderstorget i Biskopsgården.

Den som sedan kom att dömas för att ha avlossat åtta–nio skott mot nätverket ska ha betecknat dem han sköt emot som "fiender".

Han påstod, både i förhör och rättegång, att han i sin tur hade blivit beskjuten. Men detta kunde aldrig bekräftas, i form av exempelvis hylsor, och förnekades bestämt av de fem beskjutna männen.

Även den gången blev vanliga människor i stadsdelen vittne till händelsen. Den inträffade under dagtid och skott träffade bland annat flera parkerade bilar.

Onsdagskvällens skjutning på restaurang Vår krog och bar drabbade allmänheten på ett helt nytt sätt.

Under gårdagens presskonferens beskrev regionpolischefen Klas Friberg dådet i följande ordalag:

- Det är utfört på ett helt känslobefriat sätt. Det är ett helt besinningslöst våld som har utförts.

ANNONS

ANNONS