16 omhändertagna efter nazistdemonstration i centrala Göteborg

Ungefär 65 nazister från Nordiska motståndsrörelsen påbörjade under lördagen en icke tillståndsgiven demonstration i centrala Göteborg. Men vid Korsvägen satte polisen stopp. – Då sprang flera ifrån demonstrationståget åt olika håll. Några av dem omhändertogs i närområdet, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm och berättar att det är 16 personer som omhändertagits.

ANNONS
|

Strax efter lunch på lördagen samlades omkring 65demonstranter ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, utanför Liseberg. Demonstranterna började därefter tåga in mot centrala Göteborg.

– Det är en ej tillståndsgiven demonstration. Jag läser här att de marscherar eller går in i riktning mot centrala stan och då får man ändå uppfatta det som demonstration eller manifestation eller något annat. De saknar i alla fall tillstånd för en demonstration så det här kan bli brott mot ordningslagen. Vi får se när vi har resonerat med dem, sa polisens presstalesperson Ulla Brehm inledningsvis.

Demonstrationen startade vid Lisebergs södra entré. Bild: Läsarbild.
Demonstrationen startade vid Lisebergs södra entré. Bild: Läsarbild.

Är det okej att göra så som de nu gör?

ANNONS

– Ja, alltså de yttrar något och vi kommer naturligtvis att bevaka och är det så att vi anser att de inte ska demonstrera på det sätt, som de dessutom inte har tillstånd för, kommer vi att uppmana dem att stanna och avbryta. Om de inte gör det då är det som så att de kan bli misstänkta för brott motordningslagen. Men vi får avvakta lite tills vi vet mer, fortsatte hon.

Flera omhändertagna

Eftersom demonstrationen saknar tillstånd stoppade polisen marschen vid Korsvägen. Vid ingripandet omhändertogs flerapersoner för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– De marscherade in mot Korsvägen och där blev de stopp. Då sprang flera ifrån demonstrationståget åt olika håll. Några av dem omhändertogs i närområdet men de flesta valde att inte demonstrera mer. Då fick de anvisad väg av polis och fick gå tillbaka till sina bilar där de startade demonstrationen, på p-platsen utanför södra ingången till Liseberg, säger Ulla Brehm.

Här omhändertas medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen. Bild: Anders Ylander.
Här omhändertas medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen. Bild: Anders Ylander.

Det var dessutom några som omhändertogsvid Viktor Rydbergsgatan.

– Polisen stannade dem och sa att demonstrationen ska upphöra eftersom de inte har tillstånd och därmed inte får gå där.

Totalt är det 16 personer som omhändertagits under insatsen, berättade Ulla Brehm vid klockan 13.45:

– Det har gått lite upp och ner i antalet och det är ofta så när polisen ingriper på olika ställen. Vi var uppe i en siffra över 20 men just nu har vi landat på 16 stycken. De är inte gripna utan omhändertagna.

ANNONS

Under eftermiddagen ska de omhändertagna identifieras och förhöras innan polisen ska ta några beslut om någon ska gripas.

Barbro Linde. Bild: Anders Ylander.
Barbro Linde. Bild: Anders Ylander.
Senare under eftermiddagen larmades polisen till Kungälv. Ett 30-tal personer delade ut flygblad vid butiker i centrala staden. Enligt polisen är det dock inte klart om det rör sig om samma grupp som marscherade i Göteborg tidigare på dagen.

– Vi är på plats och gör en bedömning om vad som är på gång. Vad jag vet rör det sig inte om någon demonstration, utan om att de delar ut flygblad, säger Ulla Brehm.

Barbro Linde: "Ju fler nazister desto sämre blir världen"

Vid Carlandersplatsen satt ännu en grupp svartklädda män på led, omgärdade av poliser. Precis när GP kommer fram till sällskapet nästan snubblar en dam på de uppradade nazisterna.

– Jag har ingen aning om hur man ska lösa det här problemet. Ju fler som ansluter sig till NMR och nazismen desto värre blir världen, säger Barbro Linde.

Så tillägger hon:

–Man tror ju inte att det är sant när man ser att de är ute och härjar igen. Det var ju bara ett par veckor sen senast, säger hon innan hon fortsätter ut på sin lördagspromenad.

Enligt polis på plats vid Carlandersplatsen så omhändertogs gruppen misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt.

– De fick en anvisning om vilken väg de skulle gå, men följde den inte så då omhändertog vi dessa åtta. Några andra började bråka med polisen också, säger platschef Matts Björk vid polisen till GP

Är det troligt att det tillkommer ytterligare brottsrubriceringar?

ANNONS

– Eftersom de inte hade ansökt om tillstånd så hade vi inte den bemanning vi hade önskat. Det blev kaotiskt väldigt snabbt så det är svårt att veta vilka andra brott de kan ha gjort sig skyldiga till.

Han tillägger:

– Fast troligtvis kan det röra sig om brott mot ordningslagen också.

Polis utan kameror

GP noterar att poliserna inte har de nya kroppskamerorna som införts. Syftet med den nya utrustningen är att i efterhand kunna säkra bevis och kontrollera händelseförloppen vid misstänkta brott.

– Nej, alla våra kameror har tagits in för kontroll inför EU-toppmötet så det kan bli svårt för åklagare att få ihop tillräckligt med bevis för att styrka samtliga brott som kan ha begåtts idag, säger Matts Björk.

När gruppen packats in i polisens bussar säger platschefen att resterande nazister gett upp och promenerar tillbaka till sin mötesplats vid Ica Maxi i Mölndal.

–De eskorteras av polis. Så de inte får för sig att göra fler improviserade avstickare, förtydligar platschef Björk.

GP åker vidare till Mölndal. Precis när reporterteamet kör in på parkeringen möter man en bil med NMR-aktivister. I övrigt finns bara vanligt folk, i färd med att handla inför lördagsmiddagen.

Helikopter deltog

Under insatsen deltogpolisens helikopter, med spaning ifrån luften.

ANNONS

– Den underlättar vårt arbete. Vi har också flera andra patruller på plats. Men jag har inte fått in några uppgifter om personskador eller skadegörelse, sa Ulla Brehm under arbetet.

Vid femtiden hade de 16 personer som omhändertagits släppts av polisen.

Demonstrerat tidigare utan tillstånd

Den 17 september genomförde NMR en icke tillståndsgiven demonstration i centrala Göteborg. Den gången valde polisen inte att ingripa och polisen fick utstå hård kritik. Då hänvisade polischefen i Göteborg, Erik Nord, till att enicke tillståndsgiven demonstration inte är olaglig i sig utan ska få genomföras, så länge den inte bryter mot några lagar.

– En demonstration blir inte olaglig bara för att man inte har sökt tillstånd för den. Deenda som kan göra sig skyldig till ett brott i ett sådant här läge är den eller de som anordnar demonstrationen. Därför är det så att den här demonstrationen fickgenomföras som om den hade varit tillståndsgiven, sådan är principen, sa Erik Nord då.

ANNONS