12-åringens fynd – hittade Sveriges kanske största snok

Oliver Valdes Damgaard och hans pappa Andy Galvez Valdes går ofta en femkilometers lång slinga runt Tulebosjön i Kållered. Men tisdagskvällens promenad stod ut från mängden. På en gräsplätt intill vassen vid sjön gjorde de en fascinerande upptäckt, en ovanligt stor snok – kanske en av de största som någonsin hittats i Sverige.

ANNONS
|

Det var under en vanlig promenad runt Tulebosjön, som Oliver Valdes Damgaard och hans pappa Andy Galvez Valdes knappt trodde sina ögon. En riktigt stor orm uppenbarade sig på en gräsplätt intill vassen vid sjön, vilket SVT Nyheter Väst och Mölndalsposten har rapporterat om.

–Jag tänkte mest att "hoppas att den inte lever nu", berättar Oliver Valdes Damgaard.

Ormen var inte levande, men däremot hel och intakt.

– Jag och Oliver gick fram och tittade på ormen och upptäckte att den var ganska lång och stor. Först tänkte jag att det kanske var någon som hade släppt ut en orm, säger Andy Galvez Valdes.

ANNONS

Uppmanades att ha den i frysen

Mamma Anna Damgaard gjorde ett inlägg på en Facebooksida för Kålleredsbor, för att få mer information kring vad de skulle göra med fyndet.

– Det var några på sidan som sa att vi skulle kontakta Naturhistoriska riksmuseet, berättar hon.

Sagt och gjort. De mejlade jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet och fick till uppmaning att lägga ormen, vilket då bekräftades vara en snok, i frysen.

– Det kändes väldigt läskigt att ha den i frysen, om den ens skulle få plats, menar hon.

Men snoken hann aldrig komma till frysstadiet. Efter att ha pratat med den jourhavande biologen, och gjort en del egna sökningar på nätet, åkte familjen tillbaka ut till platsen där de hittat ormen. När de kom fram till gräsplätten var dock snoken borta.

Storleken på snoken mättes aldrig upp. Men familjen uppskattar att det ska röra sig om en längd på någonstans mellan 150 cm och 200 cm, eftersom Oliver är drygt 150 cm lång.

Skansen-Akvariets grundare och chef Jonas Wahlström
Skansen-Akvariets grundare och chef Jonas Wahlström Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kanske den största svenska snoken

Normalt sett brukar en vuxen snok vara runt 80-90 cm stor, menar Jonas Wahlström, ägare till Skansens-Akvariet.

– Upp till 150 cm förekommer, men skulle snoken vara 180 cm, så är det en mycket ovanlig storlek, säger han.

ANNONS

Till SVT säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, att rekordlängden för snokar i Sverige är 142 centimeter. Om bjässen i Kållered är större, kan det alltså vara en av de största i Sverige någonsin. Kanske den största.

Finns kännetecken för just snokar

Det händer att folk tar snokar för andra ormarter, på grund av de är grönskimrande när de ömsar skinn.

– Det ringer ofta folk till oss och säger att de har sett en knallgrön orm och är övertygade om att det är grannens gröna mamba som rymt, när det alltså är en snok som ömsar skinn, berättar Jonas Wahlström

Det finns ett kännetecken som lätt skiljer en snok från andra ormar.

– Det finns bara en orm i hela världen som har vitgula- fläckar på huvudet, ungefär som små öron, och det är den svenska snoken. det finns ingen art som ser ut så.

Det är dock inte första gången en snok har skymtats i området runt Tulebosjön.

– När jag gick ut med det på Kålleredssidan, var det många andra som sa att de också sett snokar och att någons katt hade dragit hem en snok och liknande, säger Anna Damgaard.

Men för Oliver Valdes Damgaard hör synen av en snok inte till vanligheterna.

ANNONS

– Det var typ första gången jag såg en orm, berättar han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS