12-åriga Amal Ibrahim är sommarjournalist i Angered

Under två veckors tid växer det fram en tillfällig nyhetsredaktion på Blå stället i Angered. Barn och ungdomar får skriva och berätta om vad de vill och tillsammans bildar deras texter magasinet This is Angered 2022.
– Det är roligt att man får lära sig nya grejer, säger deltagaren Amal Ibrahim, 12 år.

ANNONS
|

Varje år anordnar Blå stället sommarlovsaktiviteter som cirkusworkshop, teaterföreställningar och konstkollo. Och som en del i kulturhusets sommarlovsaktiviteter har man under två veckor i juni öppnat dörrarna till den tillfälliga ungdomsredaktionen för magasinet This is Angered. För tredje året i rad får barn och unga prova på att vara riktiga journalister. De får lära sig hur man skriver en artikel, om intervjuteknik och fotografering och får prova på att göra egna illustrationer. Ämnet är fritt och den slutgiltiga produkten blir magasinet This is Angered 2022, som kommer ut i september.

En av alla ungdomar som valt att komma dit är Amal Ibrahim från Eriksbo. Hon har varit med varje år sedan man började producera This is Angered och gör därför sin tredje sommar på redaktionen i år.

ANNONS

– Det är roligt att man får lära sig nya grejer och jag tycker själv om att skriva och läsa, så att få skapa något nytt tycker jag är väldigt roligt. Jag tycker också om hur processen går till. Att man först kommer på en idé och sedan får man göra så att idén blir till verklighet.

Barnens rätt till egna åsikter

Journalisten och författaren Marie Oskarsson leder tillsammans med formgivaren och illustratören Felicia Fortes arbetet med magasinet.

– Vi utgår från barnkonventionen och barnens rätt till sina egna åsikter. Det är demokratiutvecklande att uttrycka sina åsikter och att ha egna tankar, säger Marie Oskarsson och fortsätter:

– Materialet är väldigt olika. De utgår från sin egen idé, tar fram sitt material och gör sina egna bilder. Sedan pratar vi om texten, rubrik och ingress och sedan sätter de sig hos Felicia och där sitter de med henne och bestämmer färg och form på sidan. Så de kommenderar över helheten.

Skriver om psykisk ohälsa

Amal Ibrahim har i år, tillsammans med kompisen Narges Mohammadi, valt att i huvudsak skriva om psykisk hälsa ur olika perspektiv.

– Vi har intervjuat en forskare och lärare på Göteborgs universitet om psykisk ohälsa, och varför man inte lär sig om det på idrotten, säger Amal Ibrahim.

ANNONS

Hur kom ni på att ni skulle skriva om det?

– Första dagen vi var här så samlade vi idéer om vad man kan skriva om och en av idéerna var hälsa. Men man pratar mer om fysisk hälsa än om mental hälsa, som jag tycker är lika viktigt. Så jag och Narges bestämde oss för att skriva om det.

Amal berättar att hon märker att hon har lärt sig mycket på de tre somrarna som hon har varit med och skrivit för This is Angered, och att hon tycker att det är kul att känna att hon har utvecklats.

– Intervjun med forskaren gick bra och vi ställde massa följdfrågor och såna saker, vilket jag blev väldigt glad över eftersom jag inte brukar ställa följdfrågor, men nu blev det så för att jag hade utvecklats.

Började på Eriksboskolan

Marie Oskarsson berättar att This is Angered kom till som en vidareutveckling av ett liknande projekt.

– Vi gjorde ett tidningsprojekt i Eriksboskolan för ett antal år sedan. Sedan gjorde vi en utställning här på Blå stället med det tidningsmaterialet och då såg den dåvarande producenten för barn och unga det. Då fick hon en dröm om att detta borde vi kunna göra här också, så hon hörde av sig.

ANNONS

Det pratas ju om att det saknas representation inom journalistkåren, fanns det någon tanke ur det perspektivet att man vill ha detta här på Blå stället?

– Nej, vi har inte tagit ansvar för återväxten inom journalistiken från Blå ställets håll, utan det handlar snarare om att ta ansvar för att barn har rätt till både vettiga, utvecklande sommaraktiviteter och att få sin plats i ett demokratiskt samhälle och att bli lyssnade på.

LÄS MER:Rektorn Linnea Lindquist skippar sommarlovet för barnens skull

LÄS MER:Beatrice från Angered leder globala kampen mot kärnvapen

LÄS MER:Stor badguide: 38 mysiga badplatser i och runt Göteborg

ANNONS