Göteborg utnämnd till "Sveriges vildaste stad"

ANNONS
|

Det är i ett reportage om Göteborgs grönområden somThe Telegraphs reporter fascineras över en rad gröna platser mitt i stadsmiljön; Liseberg, Trädgårdsföreningen, Gunnebo och inte minst – Botaniska trädgården. Staden hyllas till skyarna och beskrivs som ett "måste för trådgårdsälskare att besöka".

– Det är resultatet av den manifestation vi gjorde förra året med investeringar som gäller än idag,säger Cecilia Liljedahl, projektledare för Gothenburg Green World.

Lyfter fram välkända parker

Det karga klimatet till trots, med mörka nätter och långa vintrar, hyser svenskarna storkärlek till naturen och det gäller i synnerhet göteborgarna, skriver tidningen.Stort fokus läggs på Botaniska Trädgården, dess vildvuxna miljöer och unika påsköträd – en art som i princip är utrotad i det vilda, men som frodas och trivs i Göteborg.

ANNONS

– Staden kan dock erbjuda så mycket mer än så. Göteborg är fantastiskt för trädgårdsälskare, oavsett årstid. Vi jobbar mycket på att breda ut det över hela året och visa upp alla aspekter, förklararCecilia Liljedahl.

Göteborg får även eloge för sitt bevarande av gamla parker från 1800-talet – och Gunnebo slott uppmärksammas för det projekt därorangerietrekonstrueras. ÄvenLiseberg hyllas för sin mix av karuseller, berg- och dalbanor och grönt.

En grön stadsbild

Stadens satsning på grön rehabilitering tas också upp, där personer som lider av stressrelaterade sjukdomar får vård genom att gå runt i det gröna, och likaså stadsbilden i sig där många krögare dekorerar sina uteserveringar med blommor och grönt. Bland annat skriver reportern att hon lägger märke till att mångarestauranger har placerat krukor med färggladablomsterarrangemang utanför dörrarna, medan hon promenerar längs med gatorna.

Göteborg kommer att fortsätta satsa på grönt. 2017 har temat "Grow Gothenburg" med fokus på stadsodling och ska visa för såväl boende som besökare hur enkelt det är att odla själv, även om man inte bor på landet eller har stor trädgårdsyta.

– Att bo i Göteborg ska vara grönt och skönt, säger CeciliaLiljedahl.

ANNONS