Glest i bänkarna – riksdagen krymper till 55 ledamöter

Riksdagen drar antalet ledamöter från 349 till 55. Är demokratin satt under press av det nya coronaviruset? GP:s politikreporter Arne Larsson förklarar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Varför drar riksdagen ned antalet ledamöter?

– Det handlar helt enkelt om att minska sårbarheten. Genom den här överenskommelsen, som partiernas gruppledare träffat under måndagen, garanteras att riksdagens arbete kan fortsätta som vanligt även om ett flertal ledamöter skulle bli sjuka. Det innebär också en preventiv åtgärd: betydligt färre kommer att behöva vara på plats på samma ställe, vilket innebär minskad risk för smittspridning. I vanliga fall är ju riksdagen om inte över, så i vart fall farligt nära den gräns på 500 personer, som regeringen beslutat ska gälla för sammankomster. Kammaren har 349 ledamöter och till det kommer sakkunniga, pressekreterare och en del andra nyckelpersoner. Smittspridning där skulle slå ut alla politiska beslutsfattare i landet – och det hade självfallet varit helt förödande i det här läget.

ANNONS

Vad kommer det att innebära för demokratin?

– Snarare att den är säkrad än skakad. Alla beslut kommer att kunna fattas som vanligt, även om ett antal riksdagsledamöter blir smittade – och det är ju mer än troligt att en och annan av dem kommer att bli förr eller senare. De 55 närvarande ledamöterna ska vara fördelade i linje med valresultatet – det vill säga 16 från Socialdemokraterna, 11 från Moderaterna, 10 från Sverigedemokraterna, 5 från Centerpartiet, 4 från Vänsterpartiet och 3 var för Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet – så att omröstningarna kommer att sluta i princip som de brukar. Varje ledamot kan ju visserligen rösta som han eller hon vill, men på senare år har partipiskan fått allt större genomslag. Det var kanske inte så det var tänkt från början, men det är så det ser ut i praktiken. Så demokratin kommer nog att rulla på som vanligt.

Har coronaviruset ställt till det för politiken på fler sätt?

– Ja, flera partier har ställt in större sammankomster som skulle ägt rum under våren. Tre av de borgerliga partierna skulle haft träffar för kommun- och regionpolitiker, men de är alla inställda. Den riktigt stora händelsen av den karaktären den här våren är Vänsterpartiets kongress i slutet av maj, där en ny partiledare ska väljas och en ny politisk kurs stakas ut. Ännu vet vi inte om det kommer att kunna genomföras som planerat. Det samma gäller sommaren stora arrangemang Järvaveckan och Almedalsveckan, som båda lockar tusentals medverkande och besökare varje år.

ANNONS

På det lokala planet har vi under dagen rapporterat om att kommunfullmäktige inte kommer att vara öppet för allmänheten under torsdagen. Mötet ska dock äga rum i vanlig ordning.

LÄS MER:Besökarna portas från kommunfullmäktiges möte

ANNONS