Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rudy Giuliani har hittills inte inställt sig för att vittna inför kongressen. Bild: Pablo Martinez Monsivais/TT
Rudy Giuliani har hittills inte inställt sig för att vittna inför kongressen. Bild: Pablo Martinez Monsivais/TT

Britt-Marie Mattsson: Giuliani kastas till vargarna för att rädda Trump

Rudy Giuliani är Donald Trumps advokat och nära förtrogne. Men nu kan han vara på väg att offras. Giuliani pekas ut som spindeln i nätet i Ukrainaskandalen. Trump förnekar all inblandning

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

En del av det kontroversiella telefonsamtalet den 25 juli mellan Donald Trump och Ukrainas president har offentliggjorts av Vita huset. Där framgår att Trump kopplar sitt krav på utredning av Joe Biden och hans son Hunter till det militära biståndet som kongressen givit klartecken till men som Trump hållit inne.

En rad högt uppsatta medarbetare och tjänstemän lyssnade till samtalet och några slog larm om den olämpliga byteshandeln – ”Quid pro quo”. I raden av vittnesmål i slutna förhör i kongressen nämns ett namn genomgående – Rudy Giuliani.

Giuliani har tidigare inte gjort någon hemlighet av att han haft ett direkt uppdrag av presidenten. Det gäller både i Ukraina, i Washington och andra platser. Två av hans medhjälpare – amerikanska medborgare med sovjetisk bakgrund – sitter sedan en tid tillbaka fängslade i USA.

Vita husets försvarslinje är nu att ingen av de som vittnar har talat direkt med Donald Trump, förutom EU-ambassadören Gordon Sondland som säger att han inte fick en konkret uppmaning av presidenten. Men alla har haft kontakt med Giuliani.

Rudy Giuliani har hittills inte inställt sig för att vittna inför kongressen och kommer antagligen inte att göra det heller. Han har häromdagen formellt registrerat sig som Donald Trumps advokat, vilket innebär att han den vägen kan undvika att tala om sin klient.

Giuliani beskylls av alla vittnen för att ha bedrivit en alternativ utrikespolitik i Ukraina på uppdrag av president Donald Trump.

Trump har tidigare i översvallande ordalag prisat Giuliani. De senaste veckorna har han inte nämnt honom. Och det är en dålig signal för den den lojale advokaten som sagt att han hela tiden agerat som Trumps förlängda arm.

Vänner sedan länge

Rudy Giuliani har en lång vänskapshistoria med Donald Trump. Giuliani gjorde sig ett namn som en tuff federal åklagare i samma domstol i New York som nu utreder honom för eventuella brottsliga handlingar. Han valdes 1994 till bogmästare i New York och kunde ta åt sig äran för det arbete som redan inletts mot brottsligheten. Han omvaldes till borgmästare men var under åren 1999-2001 mest ett återkommande inslag i Daily News och New York Post för en uppslitande skilsmässa från sin andra fru. Han berättade att han skulle skilja sig vid en presskonferens – utan att först informera frun – och meddelade via sin advokat att hans nya relation bara varit vänskaplig med hänvisning till att han tidigare blivit impotent efter att ha behandlats för prostatacancer. Äktenskapet med den första frun fick han annullerat av katolska kyrkan sedan han hävdat att han inte känt till att hon var hans syssling, trots att de stått varandra nära sedan barndomen.

Men just som Giuliani var på väg att avsluta sin andra borgmästarperiod inträffade terrordåden den 11 september 2001. Giuliani hyllades för sitt sätt att agera och fick senare en utmärkelse av brittiska drottning Elizabeth.

Siktade på att bli president

Det är på den framgångsvågen som Giuliani surfat under många år i sin verksamhet som konsult, lobbyist, investerare och advokat. Han hade siktet inställt på presidentposten 2008 men drog sig ur och övervägde en återkomst 2016. Donald Trump har haft honom som personlig advokat sedan 2018.

Ett illavarslande tecken för Rudy Giuliani är att han i det senaste numret av skvallertidningen National Enquirer hamnat på omslaget med skilsmässobråket med tredje frun och med sin nya kvinna. Det är en historia i klassen 60 miljoner dollar och tidningen är nere på detaljer om vem som äger julprydnaderna.

Donald Trump är nära vän till ägaren av National Enquirer som tidigare betalat kvinnor för deras berättelser om Trump för att sedan inte publicera dem. National Enquirer skyddar konsekvent Trump och kretsen kring honom.

Nu kan omslaget på skvallertidningen vara ytterligare ett tecken på att Rudy Giuliani är på väg att offras för att rädda Donald Trump i riksrättsprocessen.