Gigantiska knarkligans toppchef fick sitt straff fastställt

Ledaren i den gigantiska odlarligan fick på torsdagen sitt straff fastställt av hovrätten: fängelse i åtta år och fyra månader.

ANNONS
|

Den 42-årige mannen, bosatt i Helsingborg, hade en ledande roll i sex av de åtta odlingshus där ligan odlade cannabis.

Husen låg utanför Lysekil, i Halland, Skåne samt ett i Danmark. Den möjliga årliga odlingskapaciteten i alla husen uppgick till omkring 700 kilo narkotika.

Enligt polisen levererade ligan cannabis till flera kriminella gäng i Göteborg.

Enbart i huset utanför Lysekil fanns det 570 cannabisplantor när polisens piketstyrkor slog till mot det gamla skolhuset, och på de övriga platserna, 2 december 2014.

Omfattningen gör odlarligan till den största som sprängts i Sverige.

Över 20 män, mestadels vietnamesiska medborgare var involverade i odlingarna, som skedde välorganiserat och i industriell skala, med noggrant reglerade ansvarsområden för de olika deltagarna.

ANNONS

Längst ned på skalan stod männen som skötte plantorna. Dessa kallades i polisens utredning barnarbetare, eftersom ligan i de avlyssnade telefonsamtalen omnämnde plantorna som barn.

Fem ur denna kategori dömdes förra sommaren till straff på mellan två och ett halv och tre och ett halvt år.

I huvudmålet, som på torsdagen avgjordes i hovrätten, dömdes 13 män i tingsrätten. Fem av dem gick vidare till hovrätten som alltså fastställde straffets längd för huvudmannen. En man från Kungsbacka, som varit med och köpt drygt två kilo cannabis av ligaledaren, fick också oförändrat straff: ett år och tio månader.

De övriga tre som överklagade sina domar får mindre bantningar av sina straff i hovrätten.

Det gäller den 42-årige man, bosatt i Hammarkullen, som hade en ledande roll i organiserandet och skötseln av odlingen utanför Lysekil. Han dömdes i tingsrätten till fängelse i fem år och fyra månader, och får straffet kortat med ett halvt år av hovrätten.

Förutom för sin roll i detta, döms mannen också för att ha sålt flera kilo marijuana till en 24-årig man, enligt polisen ledare för ett kriminellt nätverk. De båda träffades under hösten 2014 flera gånger på en parkbänk vid Mariebergsgatan, träffar som noga följdes av polisens spanare.

ANNONS

ANNONS