Göteborgarna vill ha mer vatten i stan

Plaskdammar, kallbadhus och äventyrsbad. Just nu trendar vattenrelaterade Göteborgsförslag. Samtidigt har förslag kopplade till Västlänken sinat och önskningar om hundrastgårdar fortsatt trilla in.

ANNONS
|

När Sara Wallin var vid plaskdammen i Kungsladugård med sonen Arvid i somras frågade hon sig varför det inte finns fler liknande vattenhål i stan. Den undran resulterade i ett Göteborgsförslag om en plaskdamm i Slottsskogen.

– Det är det enda som saknas i parken varma dagar när man inte har bil och inte vill trängas på buss eller spårvagn ut till Askim eller Saltholmen. Det måste kunna gå att bada även inne i stan, säger hon medan Arvid letar upp en bänk vid gräsmattan framför Björngårdsvillan.

Sara Wallin får medhåll av kompisen Karin Larsson som har med sig sin ettåriga son Ebbe.

ANNONS

– Det är en jättebra idé att ha någonstans att svalka sig med små barn dit det inte är ett projekt att ta sig, säger Karin.

Sara Wallin har tipsat vänner och bekanta och gjort inlägg i olika grupper på nätet för att samla röster. Hon har i skrivande stund 65 röster kvar till den magiska gränsen 200 röster, vilket skulle betyda att förslaget går vidare till nästa steg i processen och behandlas politiskt.

Fler som vill ha mer vatten

Även ett förslag om plaskdamm i Biskopsgården ligger bland Göteborgsförslagen just nu, och det har i dagsläget över 300 röster. Där läggs större vikt på vattenvana.

”För att ge barn en bra start i det livslånga lärandet är det viktigt att få en positiv relation till vatten, vilket är en förutsättning för att kunna lära sig simma. Vattenvana är grunden för god simfärdighet och god simteknik” skriver förslagslämnaren.

LÄS MER:Här är de populäraste idéerna för ett bättre Göteborg

Det finns fler Göteborgsförslag just nu som gäller olika typer av bad runt om i stan. Tidigare i år fick ett friluftsbad i Göta älv vid Färjenäs nobben av park- och naturnämnden på grund av bristande vattenkvalitet och för höga kostnader.

Men nu behandlas ett förslag om kallbadhus vid just vid Färjenäs. I det står att ”projektet är tänkt att både lyfta den skandinaviska kallbadhustraditionen samtidigt som nya badritualer introduceras i en rekreationsfrämjande miljö”.

ANNONS

Ytterligare ett förslag är ett om äventyrsbad i Angered. Förslagsläggarna vill att den befintliga arenan byggs ut med pooler inom- och utomhus, men även andra vattenattraktioner som rutschkanor och strömmar. Det förslaget har hittills samlat exakt 200 röster.

– Vi är en kuststad och har haft en ganska lång diskussion om bad och simhallar i Göteborg. Man kanske saknar en badanläggning nära. Vi kanske behöver vatten runtomkring oss, säger Stefan Lydén, demokratiutvecklare på förvaltningen för konsument- och medborgarservice i Göteborgs stad.

Stefan Lydén ser att göteborgarna främst kommer med idéer som rör vardagen, som cykelvägar och kollektivtrafik.
Stefan Lydén ser att göteborgarna främst kommer med idéer som rör vardagen, som cykelvägar och kollektivtrafik. Bild: Göteborgs stad

Många hundrastgårdar

Sedan möjligheten att lämna in Göteborgsförslag infördes 2017 har närmare 850 förslag lämnats in, varav 162 stycken har fått tillräckligt med röster för att gå vidare till nästa steg. Hittills har 30 beslut om att förslag ska genomföras helt eller delvis fattats. Bland dem finns solcellspark, dansbana och konstgräsplan. Men påfallande många som kommit in, hela 28 stycken, har handlat om hundrastgårdar i olika delar av staden.

– När någon börjat med att lägga ett bra förslag som är platsbundet då finns det andra som ser det och tänker ”men det vill vi ha i Östra Göteborg också”. Hundrastgårdarna är nog det tydligaste exemplet på det, säger Stefan Lydén.

Något som det däremot har varit många tidigare är förslag kopplade till Västlänken, men enligt Stefan Lydén, är de nu betydligt färre. Bland de 65 som just nu antingen samlar röster eller behandlas är inget kopplat till Västlänken.

ANNONS
Felix Kullander med Effie, 5 månaders grand danois.
Bild: Mia Höglund

Behövs det fler hundrastgårdar?

grade crossed
– I Högsbo, där jag bor, kan det behövas någon mer, det finns ingen nära. De är bra för att socialisera hundarna med andra hundar och andra människor. Det är bra att aktivera dem, det gör dem lite lugnare.
Stefan Bohlin och Rudi Engström med Majsan, 16 månaders blandras.
Bild: Mia Höglund

Behövs det fler hundrastgårdar?

grade crossed
– Ja, gärna utan det här gruset, jag har hört om hundar som har skrapat upp sig på det, hellre gräs eller annat mjukare underlag. Det är bra att de kan få springa lösa och leka. Att man kan öva med dem och att de får socialisera på ett annat sätt än när de är kopplade, säger Stefan.
Alice med Alfons, en engelsk cocker spaniel.
Bild: Mia Höglund

Behövs det fler hundrastgårdar?

grade crossed
– Jag skulle svara ja på frågan om fler hundrastgårdar skulle finnas även om vi inte skulle använda dem, då Alfons inte är så intresserad. Det finns många delade meningar om hundrastgårdar, och vi är varken för eller emot. Men att för dem som uppskattar dem, är det bra och det finns inte så många i Göteborg.

ANNONS