Wolfpack växer i fängelserna

ANNONS
|

BSK, som är flockens förkortning, bildades innanför fängelsemurarna. Och där, på kåkarna, bor och lever majoriteten av sympatisörerna.

Den nuvarande så kallade presidenten, som sitter internerad på livstid, har alltjämt ett stort symbolvärde. 34-åringen mördade en meningsmotståndare inne på Tidaholmsanstalten i slutet av 1990-talet.

Orsaken uppges ha varit att offret förolämpat minnet av Daniel Fitzpatrick, Brödraskapets grundare.

- Detta brott har gett honom en viss legendstatus. Hur mycket 34-åringen verkligen bestämmer inom organisationen är dock mer osäkert. Vår upplevelse är nog att varje lokalavdelning har ett betydande mått av självstyre, betonar en polisman som arbetat länge med kartläggning av gängproblematiken.

ANNONS

Han tillägger:

- Detta är under alla förhållanden en sammanslutning som vi alltid tagit på fullt allvar. Det handlar om multikriminella människor som fullständigt saknar respekt för det rådande samhället.

Brödraskapet Wolfpack har ordinarie sektioner i Göteborg, Västerås och Kristianstad. I Västsverige finns stödtrupper i Uddevalla och ett mindre antal supportrar också i Borås.

Underrättelseuppgifter gör gällande att det totala medlemsregistret skulle uppgå till ett femtiotal namn.

- Under en period tidigare under 2000-talet var bedömningen att killarna i Brödraskapet blev färre. Å andra sidan växer gruppen inne fängelserna. Även om vi inte bör tala om någon dramatiskt ökning, konstaterar polismannen.

Vid etableringen bestod BSK nästan uteslutande av unga svenska och finländska män. Det fanns tydliga kopplingar till främlingsfientliga partier.

Idag är det annorlunda.

Ett flertal ungdomarna med invandrarbakgrund - likt de båda som nu häktats för bombattentatet mot Barbro Jönssons fastighet i Trollhättan - har valts in i Wolfpack under de senaste åren.

I Göteborg påstås emellertid en 39-årig man, som har en lång historia inom den nazistiska rörelsen, fortfarande vara en av de ledande personerna.

Brödraskapet Wolfpack

ANNONS