Volontärer från Äldrekontakt bjuder äldre på fika

Efter en lång tid utan möjlighet att ses kan de äldre mötas över en fika igen. En söndag i månaden arrangerar föreningen Äldrekontakt en fikastund. Kraven för att vara med: att man är över 75 och bor själv.
– De är en höjdpunkt varje månad, säger Inger under helgens fika.

ANNONS
|

Äldrekontakt är en ideell förening som jobbar med att hjälpa äldre ur ensamhet. Enligt föreningen lider flera hundra tusen äldre av ofrivillig ensamhet. Ungefär 100 volontärer i Göteborg jobbar med att deras gäster ska kunna träffas över en fika i sitt område. En söndag i månaden träffas de, tar en kaffe och pratar om allt möjligt.

För att få vara med finns två krav, man ska vara över 75 år och bo själv.

Under söndagen var det dags för de som ingår i gruppen Centrum/Majorna att träffas hemma hos fikavolontären Helén Johansson för ett par timmars trevligt umgänge.

ANNONS

Fikagruppen består av sex äldre. I dag är det fyra som är med och fikar: Uno, Harriet, Inger och Ingrid. Inga och Birgitta kunde inte vara med den här gången, men de är saknade av sina fikakompisar.

Det är första gången som Helén Johansson bjuder på fika hemma hos henne med gruppen. På frågan om varför hon gör det här så svarar hon:

– Det ger så mycket, det är världens bästa gäng som har mycket humor. Jag skulle kunna göra det här varje månad för det är så roligt.

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa äldreboenden

Premiär med bubbel

Eftersom det är premiär för henne så bjuds det på bubbel till böcklingtårtan, till gästernas stora glädje. Redan efter första klunken är stämningen hög vid bordet, men det beror inte på alkoholen, utan på att det är en grupp som trivs ihop och har väldigt roligt tillsammans. Skämten haglar runt bordet och stämningen är hög mest hela tiden.

När böcklingtårtan skärs upp skämtar Mia Anderlund, gruppledare för gruppen, och Helén Johansson med dem om hur bitarna placeras på faten så de ska bli gifta. Ett skämt som möts av höga skratt.

Samtalsämnena som avhandlas mellan tuggorna är bland annat deras vänskap, att det är viktigt att komma i tid, deras tidigare träffar, resor och om att tiden runt pandemin varit tråkig. Den enda gången det blir lite allvarlig stämning runt bordet är när de pratar om hur lite det finns för dem att göra och att många aktiviteter lagts ned.

ANNONS

För Ingrid är det inte första gången hon är med med i GP. 2017 var hon med och berättade om just Äldrekontakt – då kunde man också få se hennes 600 stora samling av kaffekoppar.

LÄS MER:Här firar pensionärerna – får äntligen umgås igen på boendet

”En höjdpunkt varje månad”

När de två timmarna drar mot sitt slut berättar Inger att skälet till att hon är med är för att hon inte har några anhöriga och att deras fikastunder är fantastiska.

– De är en höjdpunkt varje månad, säger hon.

Hon säger också att tiden under pandemin har varit ensam och hon tipsar andra som känner sig ensamma att gå med i Äldrekontakt.

När det är dags att skiljas åt skickar Helén Johansson med gästerna små påsar med goda kakor, vilket så klart uppskattas.

Nästa fika är i slutet av november. Uno lovar att han ska ta med sig sitt munspel och spela för sina vänner. Då lär den goda stämningen öka ännu mer.

LÄS MER:Fler äldre behöver rullstol efter pandemin

Behöver fler volontärer

Mia Anderlund, gruppledare för gruppen Centrum/Majorna berättar att fikavolontärerna bjuder på fika hemma hos sig själva en gång i halvåret. De står själva för kostnaderna, precis som volontärchaufförerna som kör gästerna fram och tillbaka och hjälper dem in.

Centrum/Majornagruppen består som sagt av sex gäster, men de skulle inte ha något emot att blir fler.

ANNONS

– Vi vill gärna bli fler, men då behövs det fler volontärer, då främst chaufförer men även fikavärdar, för att kunna växa, säger Mia Anderlund, gruppledare för gruppen centrum/Majorna.

LÄS MER:Så såg det ut i gamla Majorna, Masthugget och Linné

LÄS MER:Vikten av att vara aktiv som äldre

Kontakt med Äldrekontakt i Göteborg:

För att bli gäst hos Äldrekontakt, kan man skicka in en ansökan på deras hemsida aldrekontakt.se , eller så kan man ringa 076 052 68 00 (telefontid 13-15).

För att få vara med ska man vara över 75 år och bo själv.

I Göteborg finns det tio grupper där man kan vara med och fika, de finns bland annat i centrum, Örgryte, Hisingen, Lorensberg, Mölndal, Kortedala, Majorna, Västra Frölunda och Kungälv.

Totalt engagerar hela föreningen 1 000 volontärer och 600 äldre i 34 kommuner runt om i landet.

Fikaträffarna är helt gratis för gästerna.

ANNONS