Hymlar inte. – En del hotell väljer att sticka huvudet i sanden. Det gör inte vi. Vi menar att man måste vara öppen om att det sker här och på andra hotell, säger Lisa Thorén.
Hymlar inte. – En del hotell väljer att sticka huvudet i sanden. Det gör inte vi. Vi menar att man måste vara öppen om att det sker här och på andra hotell, säger Lisa Thorén.

Vill göra det besvärligt för torskarna

Att göra det så besvärligt som möjligt för torskarna är Posthotellets vapen mot sexhandel på hotellet.  – Vi måste våga prata om det, säger Maria Vallin.

ANNONS
|

Få vill säga det. Men alla i branschen vet att det är så. Hotell och vandrarhem används regelmässigt vid sexköp.

Det menar Maria Vallin, passion manager, och Lisa Thorén, marknadschef på Clarion Post hotell. Posthotellet är ett av de hotell i Göteborg som tydligt vill ta ställning mot sexhandel.

– När var tionde man i Sverige köper sex vore det konstigt om det inte hände varje natt på hotell, säger Maria Vallin. Vårt mål är att hela tiden göra det så besvärligt som möjligt för sexköparna. Och för att kunna göra det måste vi våga prata om det.

ANNONS

Posthotellet ingår i nätverket Hotels against trafficking som startats på initiativ av organisationen Real Stars. I nätverket ingår flera hotell i Göteborg som t ex Hotel Flora, Gothia Towers och Scandic Hotels. Malin Roux är en av eldsjälarna i Real Stars.

– Vi såg ett behov av att jobba mer preventivt mot sexhandel och ville ta fram verktyg för det. Vi började med att vända oss till hotell och kan erbjuda utbildning och material för att förebygga och avskräcka så att det på sikt kan leda till att det blir svårare för sexköpare och människohandlare

"Berör alla branscher"

Enligt en undersökning SVT tidigare gjort sker en fjärdedel av sexköpen på hotell och Malin Roux är bekymrad över hur utbredd sexhandeln är.

– Den berör alla branscher. Vi tycker att Sverige borde bli bättre på att implementera sexköpslagen i olika verksamheter och göra det oattraktivt med sexköp, säger Malin Roux.

I hissarna och på rummen i Posthotellet finns anslag som berättar att hotellet är ett "fair sex hotel". Enligt Maria Vallin utbildas personalen kontinuerligt och i receptionen finns en checklista om vad de ska vara uppmärksamma på. För någon månad sedan hörde en polis från människohandelsenheten av sig och lämnade sina kontaktuppgifter till dem.

ANNONS

– En del hotell väljer att sticka huvudet i sanden. Det gör inte vi. Vi menar att man måste vara öppen om att det sker här, liksom på andra hotell, säger Lisa Thorén.

Skapa uppmärksamhet

I framtidsplanerna ingår att anordna en "fair sex friday" för att skapa extra uppmärksamhet i ämnet. Mycket kan ske bakom hotellrummens stängda dörrar, utan att det uppmärksammas, men det händer att utsatta tjejer själva larmar.

– Vi hade en tjej som kom och berättade att hon blivit utnyttjad och misshandlad i ett av våra rum. Polisen kom och kunde gripa männen. Men tjejen hann försvinna innan hon blev erbjuden någon hjälp, säger Maria Vallin.

Med sin bakgrund som socionom och är hon väl medveten om att de utsatta kvinnorna behöver stöd för att inte hamna i samma situation igen.

Fakta: Brott och straff

  1. 1999 införde Sverige förbud mot att köpa sexuella tjänster
  2. Det inte är olagligt att sälja sexuella tjänster
  3. I Göteborg är prostitution ett av alla andra områden citypolisen har att bevaka.
  4. Grövre brott, såsom koppleri, sorterar under traffickinggruppen/ människohandelsenheten. De har även tvång till tiggeri eller arbete och människosmuggling på sitt bord och det geografiska området de ska täcka har utökats.
  5. Tidigare har också gängkrigen slukat resurser från traffickinggruppen.
ANNONS