"Vi kunde inte åka på allt"

ANNONS
|

På Göteborgs räddningstjänst har man under eftermiddagen äntligen börjat få kontroll över läget. I går inkom över 300 larm om översvämningar och vattenskador. Värst drabbat var området runt Kungsbacka.

- Det var så mycket att vi inte kunde åka på allt. Vi fick prioritera äldreboenden och andra utsatta fastigheter, säger räddningstjänstens stabschef Stefan Rahm.

Han berättar att kaoset nu börjat lägga sig. Vattnet rinner undan och i väntan på räddningstjänsten har folk själva börjat åtgärda sina problem.

- Vi är inte längre ute på något larm. Nu ser det ljust ut, det känns bra, säger Stefan Rahm.

Någon som däremot har fullt upp är Janusz Galik. Han jobbar med vattensanering i Askim och telefon har ringt hela morgonen.

ANNONS

- Du anar inte hur mycket jobb det är, det är översvämningar överallt, säger han.

Bara i Askim har han 15 kunder som väntar, och arbetet fortsätter i Kungsbacka i kväll. Janusz säger att det största problemet är att dagvattenrör och avloppsrör är sammankopplade i villaområdet. När dagvattenrören inte orkar svälja vattenmassorna så tvingas det ut igen. Genom toaletter och golvbrunnar. Ofta in i folks källare.

När vattnet så sakteligen börjar rinna bort öppnar de avstängda vägarna runt Göteborg, ett körfält i taget. Men morgonens trafikkaos slog hårt mot kollektivtrafiken med flera inställda bussar. En som drabbades är Inger Wärff. Hon stod och väntade i Kållered för att ta en buss som aldrig kom.

- Jag var tvungen att ta mig till stan för att hämta min nya hörapparat men var nära att ge upp. Men då stannade det några snälla människor i en bil och plockade upp mig, säger hon.

Samtidigt som läget på land börjar lugna sig blir skadan på sjön allt tydligare. Kustbevakningen har under dagen haft flera båtar och ett flyg ute för att se hur mycket olja som läckt ut. Värst drabbat är Skarvikshamnen där en hel del olja av lättare typ, möjligtvis diesel, färgar vattenytan.

ANNONS

- Vi har lagt ut länsor för att hålla oljan inne. Den kommer ju avdunsta men det ser inte roligt ut. Jag skulle inte bada i det, säger Ragnhild Bussqvist på kustbevakningen.

Det har redan regnat mer i augusti i Göteborg i år, än vad man normalt får i nederbörd hela månaden. Snittet är normalt 68 millimeter regn för månaden, men det är redan upp i 84 millimeter.

Under juli i år föll 121 millimeter, betydligt över mot det normala på närmare 70 millimeter.

Skyfallen under måndagsnatten var mycket lokala. SMHI:s mätstation i centrala Göteborg mätte bara upp 20 millimeter regn på morgon – vilket i sig är mycket, men inte onormalt. Rapporter finns att vissa områden fått så mycket som 80 millimeter på några timmar, främst i Kungsbackaområdet.

Regnet drabbade vägnätet hårt, till exempel stängdes E6 av i höjd med Kållered utanför Göteborg på grund av översvämning. Även Sveriges Radio i Göteborg drabbades av ett strömavbrott och kunde under morgonen inte sända ut sin lokalradiostation, Radio Göteborg.

Källa: SMHI (TT

ANNONS