Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vasaskolan i Göteborg stänger efter coronasmitta

Från och med måndag nästa vecka kommer Vasaskolan i Göteborg att hållas stängd – elever på den fristående skolan har bedömts smittade av coronaviruset.
– Vi måste anpassa oss efter verkligheten, säger Ann Egestål, ordförande i Stiftelsen för kristna skolor, som driver skolan.

Vasaskolan, som ligger i centrala Göteborg, kommer att hållas stängd från och med måndag och hela veckan ut. Detta efter att flera elever på skolan bedöms vara smittade av coronaviruset, som GT var först med att rapportera om.

Undervisningen kommer att ske digitalt under den vecka skolan hålls stängd. Men perioden kan komma att förlängas. Ann Egestål, ordförande i Stiftelsen för kristna skolor, som driver skolan, säger att det helt beror på vad myndigheterna kommer fram till.

– Och naturligtvis läget på skolan. Vi måste anpassa oss efter verkligheten, säger hon.

Friskolan huserar cirka 280 elever och årskurserna sträcker sig från förskoleklass till årskurs nio.

Beskedet om smittan kom redan tidigare i veckan, men skolan hölls öppen till veckoslutet. Vilken dag beskedet kom, hur många elever som bedöms vara smittade eller om de hade återkommit från någon resa, vill Ann Egestål inte säga.

– Jag kan inte kommentera det, säger hon och fortsätter:

– Jag kan bara konstatera att det är en smitta som är konstaterad av sjukvården.

LÄS MER: Danmark stänger gränsen

LÄS MER: Kärnkraftverk i stabsläge efter coronaviruset

Eleverna ska sköta sitt arbete hemifrån

I ett utskick som GT tagit del av skriver skolans rektor, Elin Sjödahl, till elevernas vårdnadshavare att ett av skälen till att skolan stängs är "att myndigheterna starkt rekommenderar att de sociala kontakterna minimeras". Vidare förklarar hon att tanken är att eleverna ska fortsatt sköta sitt skolarbete hemifrån.

"Och alltså inte vara ute i samhället på dagtid."

LÄS MER: Vårens högskoleprov ställs in helt – har aldrig hänt tidigare

"Misstänkt fall bland personalen"

Även Brandströmska skolan i Gamlestan i Göteborg, också den en kristen friskola, kommer att hållas stängd från och med måndag och minst en vecka framåt. Däremot gäller det beslutet bara årskurs sex till nio – undervisningen fortsätter som vanligt för de i förskoleklass till årskurs fem. Eleverna som påverkas av detta kommer erbjudas hemundervisning.

– Vi har inga bekräftade coronafall, men något misstänkt fall bland personalen. Utifrån hur situationen ser ut hos oss där vi har en svår arbetssituation med hög frånvaro hos personalen och där vi vill hålla tillbaka en hög smittspridning har vi bestämt att stänga, säger rektor Johannes Lyche till GT.

Han förklarar att beslutet att barnen under årskurs sex fortfarande kan komma till skolan grundade sig i att de vill ta sitt samhällsansvar och hålla öppet för de åldrar där barnen behöver omsorg.

– Där föräldrarna annars skulle tvingas vara hemma och ta hand om barnen. Därför drar vi gränsen vid årskurs sex, säger Johannes Lyche till tidningen.

Han säger också att tiden när skolan kommer att öppnas igen för de påverkade årskurserna, beror på hur situationen på skolan och i samhället utvecklas. Just nu gäller beslutet framförallt den kommande veckan.

Rättelse: I en tidigare version uppgav Vasaskolan att flera coronafall hade bekräftats. Skolan har nu gått ut med en egen rättelse om att det inte rör sig om bekräftade fall.

LÄS MER: Klubbar i Göteborg stoppar all träning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.