Idyllisk skridskosöndag i Skinteboviken i Billdal. Men strax efter att bilden togs gick flera personer genom isen omkring 50 meter bakom den grillande Marcus Dittmer.
Idyllisk skridskosöndag i Skinteboviken i Billdal. Men strax efter att bilden togs gick flera personer genom isen omkring 50 meter bakom den grillande Marcus Dittmer. Bild: Anna Dittmer

Varningen: Saltvattnet väller upp och försvagar havsisen

Havsisen i vikarna i Göteborgsområdet ser inbjudande ut – men den är en dödsfälla. Flera personer har gått genom isen de senaste dagarna. Hotet kommer underifrån och beror på ett väderfenomen: Den kalla frånlandsvinden får saltvatten att välla upp och försvaga isen.

ANNONS
|

Den gångna helgen bjöd på solsken och bitande kallt vinterväder. I Göteborgsområdet gav sig många ut på isarna för att promenera eller åka skridskor.

Marcus Dittmer tog sig med familj och vänner till Skinteboviken i Billdal på söndagen. De var inte ensamma om idén.

– Det var säkert ett hundratal människor, barn och vuxna, som var ute på isen, tyvärr saknade många säkerhetsutrustning, säger Marcus Dittmer.

Medan hans sällskap grillade på stranden gick plötsligt tre personer genom isen bara ett 50-tal meter ut.

– Det var en kvinna och två män, varav en var äldre. De hade isdubbar och det var inte djupare än att de bottnade, ändå hade de svårt att ta sig upp själva ur det kalla vattnet.

ANNONS

Lyckades dra upp de nödställda

Två personer från Marcus Dittmers sällskap tog sig ut med räddningslina och lyckades få upp de nödställda, som var nedkylda men annars oskadda.

– Jag är inte jätteerfaren, men jag hade med mig en ispik som jag testade isen med. Det skilde enormt i tjocklek på olika ställen, utan att det syntes ovanifrån. Isen var förrädisk.

Många andra tycktes inte inse faran. Marcus Dittmer såg ungdomar som promenerade långt ut på havsisen och flera personer gick fram till vaken för att titta. Plötsligt sprack isen ännu mer och ytterligare en man föll i och behövde hjälpas upp.

– Sedan fick vi stoppa flera vuxna med barnvagnar som också var på väg mot vaken. Det var bara tur att inga barn åkte i.

På måndagen gick en man i 65-årsåldern genom isen i viken utanför Lillebybadet på Hisingen. Mannen var medvetslös när han fördes med helikopter till Sahlgrenska. På tisdagsmorgonen betecknade sjukhuset hans tillstånd som allvarligt.

LÄS MER:Dane såg mannen gå genom isen vid Lilleby havsbad

En starkt bidragande orsak till att havsisarna är så lömska är den kalla ostliga eller nordostliga vind som blåser just nu. Att just frånlandsvindar är farliga beror på en egenskap hos vattnet längs Västkusten: Det är sötare vid ytan, särskilt i vikar där bäckar och åar rinner ut och sötvattnet lägger sig som ett lock, men saltare vid botten.

ANNONS

– Vid frånlandsvind så förs det kalla ytvattnet utåt och varmare saltvatten väller upp. I luften kan det vara minus tio grader, men när bottenvatten väller upp under isen så försvagas den snabbt, säger Anders Stigebrandt, seniorprofessor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Experten: Var inte på isen i Sannegårdshamnen

Ett annat populärt isställe är Sannegårdshamnen vid Eriksberg på Hisingen. Trots att isen kan verka tjock där så avråder Anders Stigebrandt bestämt människor från att beträda den.

– Älvvattnet är inte fruset än och under sötvattnet på ytan så tränger det upp en motström av saltvatten, som går ända in till Hisingsbron. En del av den saltvattenskilen blandas med sötvattnet, vilket motverkar isbildning. Man måste hela tiden kolla istjockleken även i vikar i hamnen, säger han.

Magnus Hägg vid Friluftsfrämjandet i Lidköping är ännu tuffare i sitt budskap till alla som längtar ut på havsisen:

Magnus Hägg.
Magnus Hägg. Bild: Friluftsfrämjandet

– Man ska överhuvudtaget inte ge sig ut på saltis om man inte har med sig mycket kunnigt sällskap, säger han.

Han leder själv turer på långfärdsskridsko och menar att det inte finns något som heter säker is. Det gäller särskilt is på havets salta vatten.

– Issäkerhetsrådets tumregel är att man inte ska ut på is som är under 10 cm. Vi skridskoåkare åker ofta på tunnare is, men vi har både kunskap och undersöker isens kvalitet hela tiden.

ANNONS

LÄS MER:Kommunens uppmaning: Gå inte ut på Delsjöarnas is

ANNONS