Vapen hittade på militärområde i Göteborg

En utländsk medborgare greps inne på ett militärt skyddsklassat område i Göteborg - han eskorterades sedan ut till närmsta spårvagnshållplats. senare har det visat sig att mannen kan ha lämnat kvar en väska med en misstänkt revolver och en pistol, rapporterar GT. – Min bedömning var i det läget, utifrån den information jag fick, att det inte var nödvändigt att låsa in personen i fråga, säger åklagare Åsa Askenbäck till tidningen.

ANNONS
|

Mannen, som har utländskt medborgarskap, ska ha tagit sig in till Göteborgs garnison med försvarsmedcinskt centrum, ett militärt skyddsklassat område vid Käringberget i Göteborg, vid 05-tiden tidigt under en septemberdag. Kort efter att mannen tog sig över de omkringliggande stängslen upptäcktes han av vakten via övervakningskamerorna, rapporterar GT.

Larmet gick och militärpolisen stoppade mannen. När jouråklagare skulle ta ett beslut gällande mannen bestämde man sig för att köra ut honom till närmsta spårvagnshållplats vid området.

– Min bedömning var i det läget, utifrån den information jag fick, att det inte var nödvändigt att låsa in personen i fråga, säger åklagare Åsa Askenbäck till tidningen.

ANNONS

Hade väska - hittades aldrig

I polisens händelserapport framgår det att mannen hade med sig en väska in på området, men när militärpolisen stoppar mannen så är den inte kvar. Någon väska hittade man inte.

Först drygt två veckor senare hittades en väska på militärområdet. När man öppnar den finner man en misstänkt revolver och pistol.

– Man har hittat en väska med en revolver och en pistol. Det är lämnat iväg för teknisk undersökning, säger Karl Fridén,förundersökningsledare utredningen om vapenbrott som pågår efter fyndet, till GT.

Men den tekniska utredningen pekar nu på att det troligtvis rör sig om en licenspliktig startpistol samt en luftpistol.

Vill inte uttala sig om hanteringen

GT har varit i kontakt med ansvariga vid det militära området - men de har inte velat uttala sig om hur man hanterat situationen. Däremot bekräftar man att man blivit utsatt för ett intrång.

– Nu ska inte jag gå in på hur vi agerat. Vi gjorde naturligtvis särskilda åtgärder i det fallet, säger Janne Kilvik, stabschef vid Göteborgs garnison och Försvarsmedicincentrum, till GT.

Nu har det alltså inletts en utredning hos polisen gällande vapenbrott, samt en åklagarledd utredning om brott mot skyddslagen.

ANNONS