Vackert väderfenomen över Göteborg

Nyvakna göteborgare möttes av en tjock dimma under söndagsmorgonen. Under förmiddagen har några också kunnat skymta optikfenomen i form av ljusgårdar – även kallade halo.
– Det är inte så ovanligt under vinterhalvåret just för att det är mycket iskristaller i luften som bryter solljuset, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI,

ANNONS
|

Therese Fougman, meteorolog på SMHI, förklarar den spontana ljusshow som vissa göteborgare bjöds på under förmiddagen.

– Halofenomen brukar dyka upp när det finns iskristaller i luften. Beroende på väderläge kan det te sig på olika sätt. De kan till exempel skymtas som ljuspelare, men också som ringar runt solen som skapar flera “bi-solar”, säger Therese Fougman.

Hon berättar också att halofenomen kan tyda på olika saker beroende på vilken årstid det är.

– Om det dyker upp på sommaren så kan det betyda att regn är på väg. På sommaren är det höga cirrusmoln som kommer först och det är det som kan signalera att det inom några timmar blir regn.

ANNONS

– Det man ser nu har mer att göra med låga moln, att dimman lättar och att stolen står lågt. Det är inte så ovanligt under vinterhalvåret just för att det är mycket iskristaller i luften som bryter solljuset.

Finns det något särskilt man kan göra för att se dessa fenomen?

– Egentligen inte. Solen måste stå i precis rätt vinkel och det behöver finnas rätt typ av moln och iskristaller i vägen, säger Therese Fougman.

Samtidigt så medger hon att söndagen bidraget till de rätta förutsättningarna för att skymta dessa brytningsfenomen.

– När det är sådana här fronter inkommande, höga och tunna sjömoln, så kan det vara lättare att se det.

ANNONS