Våg av bostadsinbrott i helgen

ANNONS
|

Totalt 36 bostadsinbrott har anmälts i Göteborg med kranskommuner, 11 på lördagen och 25 på söndagen. Polisen tror att det finns ett samband mellan de många brotten.

- Det är inte säkert att precis alla inbrott hänger ihop men vi tror att många av dem är gjorda av samma personer, säger polisens presstalesman Ulf Edberg.

Bertil Jakdal är inspektör på brottsspaningsenheten i Storgöteborg. Han menar att brotten liknar varandra, men att det är svårt att se något tydligt mönster.

– Vi kan se vissa likheter. Men vi har inte hunnit titta ordentligt på helgens inbrott. På vissa ställen har det varit flera inbrott, till exempel i Guldheden, Partille och Sävedalen. Men annars är det väldigt spritt över hela Göteborgsområdet. Inbrotten har drabbat olika sorters hem med olika typer av lås. På det området har vi inte hittat någon röd tråd.

ANNONS

Enligt Bertil Jakdal har just helginbrotten ökat det senaste året.

– Helgerna är särskilt drabbade, där har jag märkt en jättestor skillnad senaste tiden. Tidigare gick tjuvarna in på veckodagar när folk var på jobbet. Nu går de in på natten, antingen när folk ligger och sover eller när de är ute och festar på helgen.

När det gäller den gångna helgens många inbrott efterlyser Bertil Jakdal fler tips ifrån allmänheten.

– Vi får väldigt få tips som rör villainbrott. Inbrottstjuvarna är ofta duktiga och ser till att de inte syns. Alla tips ifrån allmänheten är därför välkomna.

Även i Borås och Kungsbacka har polisen märkt av en ökning av antalet villainbrott under helgen.

– Vi har haft nio stycken villainbrott i Sjuhäradsområdet. Det är betydligt fler än vanligt, normalt har vi kanske ett eller två på en helg, säger Lars Björklund som är tillförordnad spaningschef på polisen i Borås.

Om det finns några likheter mellan inbrotten kan han inte uttala sig om ännu.

ANNONS