Mikael Olsson på Västtrafik menar att det rör sig om "en grov överträdelse".
Mikael Olsson på Västtrafik menar att det rör sig om "en grov överträdelse". Bild: Olof Ohlsson

Västtrafiks färdtjänstavtal uppsagt – leverantören anklagas för skattefiffel

Västtrafik har valt att bryta avtalet med en leverantör av färdtjänst och sjukresor. Företaget har enligt Västtrafik fifflat med skatter och inte betalat in belopp på drygt en halv miljon kronor flera månader.
– Det är en grov överträdelse, konstaterar Mikael Olsson på Västtrafik.

ANNONS
|

För drygt ett år sedan rapporterade GP om att Västtrafik hade stora problem med färdtjänst och sjukresor eftersom avtalet med det dåvarande företaget sagts upp. Bakgrunden var att leverantören hade så pass allvarliga kvalitetsbrister och detta gick ut över resenärerna. Kort efter att Västtrafik sa upp avtalet gick företaget i konkurs.

LÄS MER:Kaos i färdtjänsten – akut fordonsbrist hos Västtrafik

Nu har Västtrafik hamnat i en liknande sits igen. Men den här gången handlar det inte om kvalitén på färdtjänsten och sjukresorna. Utan att det ansvariga företaget upprepade gånger fifflat med att betala skatt, enligt Västtrafiks kontroller.

Handlar om halv miljon kronor i månaden

Enligt Mikael Olsson, som sitter i ledningsgruppen hos Västtrafik, handlar det om att leverantören K-holm Vård o Omsorg AB inte gjort rätt för sig när det kommer till skatter och arbetsgivaravgifter.

ANNONS

– Det är en grov överträdelse. Det handlar om rätt mycket pengar som de inte betalat in och därför har vi sagt upp avtalet, säger Mikael Olsson.

LÄS MER:Kritik mot färdtjänsten – efter stadens nya system

I Västtrafiks avtal med leverantörer finns det ett antal områden som kollektivtrafikbolaget kontinuerligt följer, bland dessa finns huruvida företagen betalar sina skatter. Gör leverantörerna inte det så kan de krävas på rättelser eller vid större överträdelse en varning.

I det här fallet har överträdelsen varit så pass grov att Västtrafik valt att säga upp avtalet omgående.

Hur stora summor rör det sig om?

– Det kan röra sig om belopp om en halv miljon kronor i månaden, säger Mikael Olsson.

Enligt Mikael Olsson dras färdtjänstbranschen med en hel del oseriösa aktörer.

– De flesta som kör för oss är väldigt bra, sedan finns det vissa företag i den här branschen som har problem och därför har vi väldigt hårda uppföljningar. Det ska gå schysst till och resenärerna ska inte drabbas.

Västtrafik kan tvingas köpa in taxiresor

Avtalet med K-holm Vård o Omsorg AB, som är en av cirka 50 leverantörer, har gällt sedan i sommar och uppsägningstiden innebär att företaget fortsätter att ansvara för resorna fram till klockan 06 den 22 december. Företaget trafikerar i dagsläget Lidköping, Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan.

ANNONS

Den nu uppsagda leverantören har dessutom överklagat beslutet vilket försvårar för Västtrafik att göra en direktupphandling med ett nytt företag.

Det innebär att Västtrafik nu håller på se över temporära lösningar som kan behövas under övergångsperioden då beslutet är överklagat. Det skulle till exempel kunna innebära taxiresor.

– Vi måste lösa trafiken på något vis under tiden vi inte kan skriva avtal med något bolag vid direktupphandling.

Tvingas ni använda taxiresor så ökar väl kostnaderna ganska kraftigt för er?

– Det är alltid svårt att säga exakt hur mycket det blir, men det kommer att bli ökade kostnader.

GP har sökt K-holm Vård o Omsorg AB.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS