Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Exakt hur mycket resandet har minskat de senaste veckorna är ännu oklart, men att folk reser mindre kollektivt slår Västtrafik fast. Bild: Stefan Berg
Exakt hur mycket resandet har minskat de senaste veckorna är ännu oklart, men att folk reser mindre kollektivt slår Västtrafik fast. Bild: Stefan Berg

Västtrafik: "Resandet har helt klart reducerats"

Nu börjar kollektivtrafiken i Göteborg påverkas av läget med det nya coronaviruset. Västtrafik ser att allt färre åker kollektivt och i takt med att sjukskrivningarna bland spårvagnsförarna ökar ställs spårvagnslinje 13 in.

Mellan måndag och onsdag dras spårvagnslinje 13 in i Göteborg på grund av personalbrist – en konsekvens av ett ökat antal sjukskrivningar hos Göteborgs spårvägar.

– Då har man i nuläget varit tvungna att dra in linje 13, eftersom det är den ”bästa” linjen att dra in på då den går parallellt med annan trafik, säger Jarl Samuelsson, chef för affärsenheten på Västtrafik.

LÄS ÄVEN: Tegnell: "Nu är läget att jobba hemma"

Företaget har sedan förra veckan gått upp i stabsläge för att kunna fokusera på och informera om kollektivtrafiken i förhållande till den pågående smittspridningen av coronaviruset.

Det gäller både sjukskrivningar kopplade till viruset, där alla med symtom på sjukdom rekommenderas att stanna hemma, men också vård av sjukt barn.

– Men vi ser inget generellt område som står helt utan trafik. Det mesta rullar på som vanligt just nu, säger Jarl Samuelsson.

Biljettkontrollanterna är också i tjänst som vanligt, men undviker fysisk kontakt med folk och föremål som telefoner och biljetter.

LÄS MER: Stena Line varslar 950 anställda om uppsägning

"Resandet är helt klart reducerat"

Dessutom har Västtrafik och de företag som kör spårvagnar, bussar och tåg märkt att allt färre har rest kollektivt de senaste veckorna.

– Vi ser via våra partners att resandet helt klart är reducerat. Men vi vill ju fortsatt hålla igång trafiken för vi är en samhällsviktig organisation. Faller kollektivtrafiken är det många som inte kan ta sig till arbetet, säger Jarl Samuelsson.

Än finns det dock inga siffror på exakt hur mycket resandet och biljettköpen har minskat. Enligt Samuelsson kan orsakerna vara att flera jobbar hemifrån men också att fler kör bil, cyklar eller promenerar.

Hur ser ni på att färre reser kollektivt?

– Det är aldrig bra när resandet går ner utifrån ett vanligt perspektiv. Samtidigt är inte det här ett vanligt perspektiv, då kan det kännas bra att det inte är lika tätt i en buss. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det inte så bra men i dagsläget är det sekundärt.

LÄS MER: Micaela tvingas efterlysa medicin till sina barn – efter folks hamstring

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.