Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nu öppnar Västtrafik en ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen. Bild: Mia Höglund
Nu öppnar Västtrafik en ny busslinje mellan Kortedala och Redbergsplatsen. Bild: Mia Höglund

Västtrafik öppnar ny busslinje till och från Kortedala

Västtrafik agerar mot trängseln på kollektivtrafiken i nordöstra Göteborg.
Från den 14 december öppnas en ny busslinje från Kortedala till Redbergsplatsen.
– Vi har haft en väldigt bra dialog med invånarna i området och kommit fram till en lösning, säger Sara Ihrlund, enhetschef för leverans på Västtrafik.

GP har berättat om gruppen av invånare som sedan i våras stött på Västtrafik för att få till fler och tätare turer i östra Göteborg. Inte minst har trängseln under pandemin varit ett argument eftersom många i östra Göteborg åker kollektivt och ofta vid samma tider för att hinna till förskolor och jobb.

För en månad sedan uppvaktade invånargruppen Västtrafik. Med sig till mötet hade den en rad olika förslag – och 870 namnteckningar som stödde kraven på en utökad och mer effektiv kollektivtrafik i de östra stadsdelarna.

I veckan berättade Västtrafik att det fanns ett långt framskridet förslag på en ny busslinje till Kortedala från den 13 december fram till sommaren.

Ny busslinje från Kortedala till Göteborg

Nu har beslut fattats.

En ny linje öppnas för trafik mellan Aprilgatan i Kortedala fram till Redbergsplatsen med start den 14 december.

– Vi har ett ständigt arbete kring frågor rörande trängselproblematiken och tittar hela tiden på olika lösningar. Just nordost har varit ett fokusområde för oss, säger Sara Ihrlund, enhetschef för leverans på Västtrafik.

Sara Ihrlund berättar att de hela tiden haft en god dialog med de invånare i nordost som haft synpunkter på trängseln i kollektivtrafiken.

– Vi testar det här som alternativ till spårvagnarna. Nu är vi måna om att få in den i samtliga system så att linjen inom kort ska vara sökbar, säger Sara Ihrlund.

Trafikerar rusningstrafiken

Busslinjen, som ännu inte fått något namn, kommer trafikeras 06.00 – 09.00 på morgonen och 14.30 – 18.00 under eftermiddag/kväll.

Genom att förlänga ett utgående avtal har Västtrafik hyrt in ett antal fordon som ska trafikera den nya sträckan.

Men att dra linjen hela vägen in till centrala Göteborg är svårt på grund av framkomlighetsproblematik i trafiken under december månad. Då stängs bland annat Göta älvbron av i riktning mot Hisingen vilket gör att trafiken i centrala stan kommer bli intensivare.

– Vi har haft en väldigt bra dialog med invånarna i området och kommit fram till en lösning. Vår förhoppning är att fler kommer kunna använda detta som alternativ till sina resor för att undvika trängsel, säger Sara Ihrlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.