Västra Götalandsregionen polisanmäler Din Klinik – förundersökning inleds

Vårdgivaren Din Klinik tog drygt 11 miljoner kronor för mycket betalt för covid-19-vaccinationer. Nu har Västra Götalandsregionen valt att polisanmäla händelsen och en förundersökning om grovt bedrägeri är inledd.

ANNONS

Drygt 11 miljoner kronor har betalats ut felaktigt till den privata vårdgivaren Din Klinik. Orsaken är att man vid 48 848 tillfällen både har fakturerat enligt det upphandlade vaccinationsavtal som har tecknats med Västra Götalandsregionen, samtidigt som man har registrerat samma vaccinationer på den vårdcentral man driver i Krokslätt.

Nu kräver regionen tillbaka de felaktigt utbetalda pengarna, vilket Din Klinik accepterar då man menar att det inte har varit ett medvetet fel.

Västra Götalandsregionen har även valt att polisanmäla Din Klinik.

– Utredningen visar att det inte går att vara säker på att det här har skett i god tro, och därmed vill vi lämna över det till de rättsvårdande myndigheterna för att undersöka det, säger Magnus Kronvall, ansvarig tjänsteperson för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

ANNONS

LÄS MER:Din Klinik fick 11 miljoner kronor för mycket av VGR för vaccinationen

Förundersökning om grovt bedrägeri

Magnus Lindegren, chef för bedrägerienheten på polisen i region väst, bekräftar att man har mottagit anmälan.

– En förundersökning är inledd, rubriceringen är grovt bedrägeri och vi kommer att lämna över ärendet till åklagare under dagen, säger han på onsdagen.

S, SD och V beslutade om anmälan

Att saken skulle polisanmälas här och nu beslutades i måndags, vid ett politiskt sammanträde i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Där lade S ett yrkande som fick stöd av SD och V.

– Om du fakturerar fel på 11 miljoner blir jag misstänksam, måste jag säga. Då måste jag som medborgarföreträdare reagera. Det är min plikt, säger Ann-Christine Andersson (S), andre vice ordförande i nämnden.

Ann-Christine Andersson (S), politiker Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.
"Vi kommer inte släppa ögonen från detta förrän vi har fått allt på bordet som vi behöver veta”, säger Ann-Christine Andersson (S). Bild: Peter Wahlström

Hon menar att delar av allmänheten reagerade på att en polisanmälan ännu inte var gjord, när GP i helgen publicerade artikeln om de dubbla utbetalningarna, och att man därför tog initiativet politiskt.

– Sedan är det så att en polisanmälan inte är samma sak som att man säger att någon har gjort något kriminellt, det avgör polisen och inte vi. Men en anmälan måste in, av trovärdighetsskäl och för medborgarnas skull.

Ser utredning som naturlig

Johan Fält (M), ordförande i nämnden, tycker att det är naturligt att man utreder avsikterna bakom de dubbla registreringarna. Men han hade inte tänkt att politikerna skulle besluta om en polisanmälan i måndags.

ANNONS

– Vi tyckte att det här skulle skötas av våra jurister och inte av oss som politiker, säger Johan Fält, som menar att det står klart att utbetalningarna varit felaktiga.

– Frågan är om det finns ett uppsåt eller om det är ett misstag.

Inte vanligt att regionen anmäler

Även om en polisanmälan nu har lämnats in kan vårdgivaren fortsätta utföra vård och vaccinera på regionens uppdrag.

– Av det material som finns framtaget i dag är det här de åtgärder som kunde vidtas nu, men vi har inte släppt ärendet, säger Magnus Kronvall, ansvarig tjänsteperson.

Är det vanligt att regionen polisanmäler en vårdgivare så här?

– Jag uppfattar att det inte är vanligt, nej. De flesta som arbetar i vården gör ju det för att det är deras jobb, för att de vill göra gott och agerar helt korrekt. Det är väldigt viktigt att det finns kontrollmekanismer så att man kan beivra oegentligheter.

LÄS MER:Din Klinik har vaccinerat hundratals personer mot covid-19 – utanför fas 1

Din Klinik medger fel i registreringar

Din Klinik har medgett att det man har gjort fel, men menar att det inte har varit någon medveten handling.

– När vi började vaccinera för ett år sedan, i vårdcentralens regi, var det en speciell kod man skulle koda in i journalsystemet. Samma journalsystem har vi använt när vi har vaccinerat genom upphandlingen, men den koden följde då med och det är där felet ligger, har verksamhetschefen för vårdcentralen sagt tidigare.

ANNONS

GP har varit i kontakt med Din Kliniks bolagsföreträdare som inte vill kommentera polisanmälan.

LÄS MER:Skatteskulder och knarkbrott inget hinder för avtal med regionen

LÄS MER:Vårdens pengar hamnade i Tallinn via luftfakturor

LÄS MER:Regionen: ”Gigantisk kontroll av varje bolag”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS