Världsrekord i falafelrulle på Hjällbokalaset

Lördagen var ingen vanlig dag i Hjällbo centrum. På årets upplaga av Hjällbokalaset såg man till att göra en 50 meter lång falafel – den längsta i världen som man känner till.

ANNONS
|

På torget i Hjällbo centrum är det livat, Göteborgsvarvet till trots. Barn leker i hoppborgar, spelar fotboll på en inhägnad plan mitt på torget. Marknadsstånden avlöser varandra.

Men dagens huvudattraktionen är en annan. I ena ändan av torget håller man nämligen på att förbereda världens längsta falafelrulle.

– Från början hade vi tänkt köra på kebab. Men det blir problematiskt för det är människor från så många kulturer som bor här, och då börjar man forska i var köttet kommer ifrån. Då blev det mer inkluderande att göra falafel, säger Svante Lahti, distriktschef för Poseidon i Hjällbo, som arrangerar dagen.

ANNONS

50-årsjubileum

Världsrekordförsöket markerar att stadsdelen Hjällbo fyller 50 år. Sedan tio år tillbaka arrangerar det kommunala bostadsbolaget Poseidon Hjällbokalaset.

– Ofta är de här integrationsområdena förknippade med saker som är mindre positiva. Då är det viktigt invånarna får något som är roligt och positivt här ute. Det här är en del i det, säger Svante Lahti.

Bakandet har skett i regi av Mohamed El Nel, som varit igång sedan klockan nio på morgonen på sin närliggande pizzeria. Sex personer har stått till hans förfogande.

– Men bara folk gör som man säger så ordnar det sig, säger Mohamed El Nel med ett stort flin.

250 libabröd, 20 kilo kikärtor, 10 kilo isbergssallad, 5 kilo persilja, 3 kilo mynta, har gått åt.

Mohamed El Nel kan det här med falafel. Enligt egen utsago var han först i Göteborg med de friterade kikärtsbollarna.

– Det är viktigt att degen ligger i vatten åtta-tio timmar, sedan ska den blandas med lök och persilja. Sedan ska oljan var riktigt varm när man friterar.

När libabröden placerats på de uppställda borden och fyllts upp med alla tillbehör hjälps ett dussintals personer åt med att vira in rullen i aluminiumfolie. Projektets mest riskfyllda moment, enligt Mohammed El Nel.

ANNONS

"Salladen var nog det bästa"

Efter det tas ett måttband fram, som bekräftar att det tidigare kända världsrekordet – på 30 meter som sattes i Malmö 2015 – överträffats med råge.

De hungriga åskådarna, som stått och hängt över kravallstaket, applåderar.

Världsrekordrullen skärs upp i decimeterstora bitar för att sedan delas ut. Händerna i luften är många.

En som passar på att stilla sin hunger efter en lång dag på torget är åttaårige Josef, som är på plats tillsammans med sin mamma Zeinab och kusinerna Sara, 7, och Nour, 5.

– Den var god, är Josefs spontana omdöme efter första tuggan.

Och trots Mohamed El Nels ihärdiga kamp för att få till falafelbollarnas rätta konstisens säger Josef:

– Salladen var nog det bästa.

Ingredienser för 50 meter falafelrulle:

Falafeldeg

20 kg torra kikärtor

10 kg favabönor

4 kg lök

2 kg vitlök

2 kg persilja

1 kg grön koriander

1 kg morötter

2 kg purjolök

Kryddor

500 g malen torr koriander

500 g spiskummin

750 g salt

Sallad

10 kg isbergssallad

10 kg tomat

5 kg rödlök

3 kg mynta

5 kg inlagd saltgurka

5 kg persiljeblad

Sås

4 kg sesamsås

Blandas med vatten, citronsyra, spiskummin, salt och vinäger

ANNONS