Vänsterpartiets löfte: Kötiden på Boplats ska halveras

Halvering av både kötiden på Boplats och kostnaden för ett månadskort. I Göteborg ska ett månadskort ska inte kosta mer än 400 kronor och en lägenhet ska inte ta längre än fyra år att få – om Vänsterpartiet får som det vill.
– Det är fullt realistiskt om man prioriterar rätt, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Årligen så växer den kommunala bostadskön på Boplats, men nu vill Vänsterpartiet sätta stopp för detta. Partiet vill inte bara sätta stopp för de ökande köerna utan även halvera bostadskön till tre år. Det är ett av Vänsterpartiets prioriterade vallöften inför kommunvalet i Göteborg.

När skulle det vara möjligt?

– För att vara helt säker på att genomföra hela åtgärdsplanen och att den får full effekt skulle det ta åtta år, säger Daniel Bernmar, gruppledare och toppkandidat för Vänsterpartiet i Göteborg.

Det låter som ganska lång tid.

– Ja, men vi har ett väldigt stort bekymmer att hantera och det här är något som byggts upp under väldigt många år.

ANNONS
Vänsterpartiet presenterar sina prioriterade områden inför valet: Bostad, klimat och välfärd.
Vänsterpartiet presenterar sina prioriterade områden inför valet: Bostad, klimat och välfärd. Bild: Sanna Tedeborg

Vill ställa hårdare krav

För att nå ditt presenterar partiet åtta förslag. Det handlar bland annat om att kommunen själva ska bygga 2 500 bostäder per år, varav 2 000 är hyresrätter.

Utöver det ska kommunen endast sälja mark till privata fastighetsbolag på villkoret att 75 procent av de nya bostäderna ska vara hyresrätter, vilket är en väldigt hög andel bostadsrätter. I dag är en mer vanlig fördelning tvärtom, alltså 25 procent hyresrätter och 75 procent bostadsrätter.

Finns det inte en risk att privata aktörer slutar bygga i Göteborg?

– Just nu ser marknaden ut att luta till förmån för hyresrätter jämfört med hur det såg ut innan. Jag tror att det finns all anledning att våga ställa hårda krav på att sätta hyresrätter först i markanvisningar, säger Daniel Bernmar.

Bland förslagen finns också att kommunen ska bygga fler tillfälliga bostäder till studenter och unga, men också att kommunen rentav ska köpa in egna bostadsrätter och hyra ut dessa.

Ett annat krav gäller att kommunen ska börja ställa krav på Göteborgs kranskommuner att bygga fler hyresrätter. Daniel Bernmar menar att de här kommunerna under alldeles för lång tid åkt snålskjuts på Göteborg och endast prioriterat att bygga dyra ägarrätter.

ANNONS

Du tror att de här huvudsakligen borgerligt styrda kommunerna kommer att köpa det kravet?

– Ja. Det får ju bli en diskussion naturligtvis, men vi har gemensamma intressen. För att ta ett enkelt exempel, Öckerö kommun kan inte fortsätta att expandera utan att Göteborg är delaktiga. Till slut kommer det inte gå att transportera sig till Öckerö om inte Göteborg deltar i att säkra tillgången till väg 155, säger Bernmar och fortsätter:

– Vi har beroende som vi behöver ta hänsyn till och kranskommunerna har beroenden som vi behöver ta hänsyn till.

Daniel Bernmar menar att Göteborgs kranskommuner under alldeles för lång tid åkt snålskjuts på Göteborg och endast prioriterat att bygga dyra ägarrätter.
Daniel Bernmar menar att Göteborgs kranskommuner under alldeles för lång tid åkt snålskjuts på Göteborg och endast prioriterat att bygga dyra ägarrätter. Bild: Sanna Tedeborg

Billigare kollektivtrafik

Fram tills 2019 subventionerade Göteborgs stad invånarnas kollektivtrafik genom att betala över 100 miljoner kronor om året till Västra Götalandsregionen, som har huvudansvar för kollektivtrafiken. Det innebar att en göteborgare kunde köpa sitt månadskort för runt 100 kronor billigare än övriga invånare i Västra Götaland. Men när alliansstyret tog över makten efter S, V och MP slopades den subventionen.

Den vill nu Vänsterpartiet återinföra för göteborgarna, men subventionen ska bli ännu större än tidigare. Månadskortet ska ner från 815 kronor till drygt 400 kronor, enligt partiet.

Det skulle landa på nästan en halv miljard om året.

– Ja, det sträcker sig mellan 400-500 miljoner kronor, men man får förhandla med regionen. Det har varit en komplicerad sak att förhandla med regionen, men vi får återkomma när vi vet vad regionen sätter för prislapp.

ANNONS

Vänsterpartiet i Göteborg vill höja skatten med en krona, något partiet menar är nödvändigt för att stärka välfärden.

Men inget annat parti i Göteborg vill höja skatten med en krona. Är det då verkligen möjligt att sänka kostnaden på månadskortet med 400 kronor.

– I grund och botten handlar det om prioriteringar och det får man ta vid förhandlingsbordet.

Vänsterpartiets sista prioriterade vallöfte handlar om välfärden. Där går man till val på klassiska förslag som att anställa fler inom välfärden, höja lönerna samt att utradera löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom tre år.

En annan hjärtefråga som återvänder är att stegvis införa sex-timmars arbetsdag för personal inom förskola och äldreomsorg.

LÄS MER:Daniel Bernmar (V): Borgarna är inkompetenta

LÄS MER:Här bor vänstern, miljöfolket och feministerna

LÄS MER:Dadgostar tänker bli först att ta V till Rosenbad

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS