Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Vändningen: Megaloppisen i Majorna blir verklighet

I början av året ställde Hyresgästföreningen in Megaloppisen i Majorna, vilket blev en stor besvikelse för många. Nu har Majornabon Markus Swerlander tagit saken i egna händer och ska ordna den populära loppmarknaden själv.
– Jag tänkte ”hur svårt kan det vara?”.

Sedan 2009 har Hyresgästföreningen anordnat Megaloppisen i Majorna den sista söndagen i maj, där den som vill får duka upp ett bord med begagnade prylar. De senaste två åren har loppmarknaden ställts in på grund av pandemin – och så blev det även i år.

– När vi fattade beslutet så hade vi ingen aning om det skulle gå att genomföra en Megaloppis i år, man visste ju inte var pandemin skulle ta vägen, säger Ronny Bengtsson, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen ville inte lägga pengar på en loppmarknad som eventuellt inte skulle bli av och efter att restriktionerna försvann fanns varken tid eller resurser till att förbereda Megaloppisen, berättar Ronny Bengtsson. Men nu är alltså Majornabon Markus Swerlander mitt uppe i planeringen av Megaloppisen som han tillsammans med andra intresserade ska anordna den 29 maj.

– Jag blev lite frustrerad när de ställe in en gång till. Jag kände att om det inte blir något i år heller, då gör jag något eget. Det har varit så mycket andra tråkigheter, både corona och Ukraina. Det kändes som att vi inte får ha någonting kul. Jag tänkte ”hur svårt kan det vara?”, säger han.

Markus Swerlander driver till vardags secondhandbutiken Mackapär i Majorna. Bild: Schenker Sverige
Markus Swerlander driver till vardags secondhandbutiken Mackapär i Majorna. Bild: Schenker Sverige

Markus Swerlander är initiativtagare men alla som deltar kommer tillsammans att ställa upp bord och bygga upp loppmarknaden. Det som Hyresgästföreningen i vanliga fall ordnar, allt ifrån polistillstånd till sophantering, har Markus råddat med. I nuläget saknas loppisen polistillstånd, men Markus hoppas på att få det under de kommande dagarna.

Familjebostäder ska hjälpa till med personal, städning och sopcontainrar.

– Man kan väl säga att jag började i fel ände. Sedan har jag fått jobba mig bakåt och fixa saker längs vägen, säger han och fortsätter:

– I vanliga fall kanske man börjar med att skaffa tillstånd. Man ser till att man har personal, sophantering och någon som hämtar grejer på plats. Jag satte ju bara ihop det här eventet.

Besöks av 70 000 personer

Ronny Bengtsson tycker att det är tråkigt att Hyresgästföreningen tvingades ställa in eventet i år, men välkomnar Markus initiativ.

– Jag tycker att det är jättekul att det är fler som vill göra någonting. Vi äger inte konceptet, utan det är ju alltid roligt om det är andra som skulle vilja vara med och driva den här saken, säger han.

I vanliga fall har loppisen omkring 70 000 besökare. I skrivande stund har Markus Facebook-event 6 800 intresserade och 1 500 som svarat att de kommer.

Hur ser du på ditt ansvar som arrangör när så många människor samlas?

– Jag tänker att det är mycket eget ansvar när man är med på en sådan här grej. Som säljare får man ta ansvar för sin plats. Man ska ju ta med sig det som man har tagit dit och inte har sålt. Det finns alltid någon som inte sköter sådant där. Det är därför vi har skaffat lite rutin för hur vi ska hantera det under dagen, säger han.

Markus Swerlander tror att många ser framemot att det händer något i Majorna. Själv hoppas han på fint väder och på att hitta en ”Game & Watch”, 1980-talets populära, handhållna spelkonsol.

Tror du att du kommer göra det?

– Nej, säger han och skrattar. Eller jo kanske, ibland dyker de upp.

LÄS OCKSÅ: Framtidens Göteborg ska bli mer som Majorna

LÄS OCKSÅ: Populära Record store day fyller moppe

LÄS OCKSÅ: Sista dagen på Kommersen –”En epok som går i graven”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.