Utrotningshotade apfamiljen på Universeum växer

Aporna på Universeum har fått tillökning med ett tvillingpar. På onsdagen släpptes den utrotningshotade familjen ut i sitt hem i regnskogen.
– Pappan höll sig i bakgrunden med ungarna, vilket är ett bra tecken för att de inte ska komma till skada, säger djurvårdaren Felicia Torpegård.

ANNONS
|

Den 8 september föddes apungar i tvillingpar av arten tvåfärgad tamarin på Universeum. Fram tills onsdagen har de varit med sin närmsta familj och i skymundan utan publik.

– Ungarna är väldigt små och hjälplösa, och de hänger mest fast på mamman den första tiden. Men nu är de så pass stora att de inte riskerar olyckor med andra djur, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum.

Han berättar att just den här arten har sitt ursprung i Manaus i Brasilien. Den tvåfärgade tamarinens status på den globala rödlistan skärptes precis innan coronapandemin, och gick från att vara starkt hotad till akut hotad.

ANNONS

– Det finns runt 1 000 kvar ute i naturen. På 17 år riskerar man att förlora 80 procent av dem, och det beror främst på urbaniseringen. Deras ursprungliga livsmiljö styckas upp och allt fler stadsområden breder ut sig.

LÄS MER:Med fokus på en hållbar framtid – här är Universeums nya barnsatsning

Högre medellivslängd

På Universeum har zoologer och djurvårdare försökt efterlikna djurens naturliga miljö i så lång utsträckning som möjligt. För apornas del handlar det om regntropisk sydamerikansk miljö.

– Trots att aporna har en begränsad yta här, har vi liknande växter och hög luftfuktighet. Annars blir det för torrt för deras slemhinnor vilket kan leda till problem. Det är också viktigt att de får växa upp tillsammans här.

Daniel Roth berättar att aporna har fått högre medellivslängd jämfört med när de lever ute i det vilda. I takt med att de får mer näringsrik kost kan de bli upp mot 17 år gamla.

LÄS MER:Här är bilderna på Universeums nya apunge

LÄS MER: Felicia, 8, vädjar för minkarna

Aporna äter levande insekter

Felicia Torpegård jobbar som djurvårdare på Universeum. Rester från morgonens frukost fick bli betet för att släppa ut aporna.

– De fick bland annat havregrynsgröt, men annars äter de mycket olika rotfrukter. Till berikning ger vi aporna levande insekter som man får använda som föda i Sverige, till exempel syrsor.

ANNONS

Hon berättar att det gick väldigt bra att släppa ut aporna – som förväntat.

– Pappan höll sig i bakgrunden med ungarna, vilket är ett bra tecken för att de inte ska komma till skada. Resten av syskonen var också glada att komma ut.

I sitt nya hem kommer tvillingarna bo tillsammans med sina två föräldrar och fyra syskon. Familjen kommer leva tillsammans med två tocotukaner och tre sengångare.

ANNONS