Utbildningsministern på Katrinelund för att be om hjälp

Behovet är stort. Men få väljer vård och omsorg eller andra yrkesförberedande program. På tisdagen besökte utbildningsminister Anna Ekström (S) Göteborg för att ta hjälp av elever för att förstå vad man kan göra åt det.

ANNONS

Tolv elever från Katrinelundsgymnasiets vård- och omsorgsprogram sitter kring bordet. Utbildningsminister Anna Ekström vid kortändan. Hon lutar sig framåt och låter uppriktigt intresserad.

– Hur ska vi se till att fler väljer vård och omsorg? Vad ska jag göra?

För några veckor sedan presenterade finansminister Magdalena Andersson en rapport som visade att det kommer att krävas 90 miljarder från till 2026, om vi ska kunna behålla dagens välfärdsnivå. Rapporten pekade också på ett minst lika stort problem: personalbrist.

Med en befolkning som lever allt längre och fler barn i skolåldern skulle 55 procent av alla som kommer ut i arbetslivet under de kommande åren behöva välja ett välfärdsyrke. På senare tid har siffran legat på 25 procent.

ANNONS

Utbildningsministern vill ha hjälp

Det är en radikal ändring – som inte tycks vara på väg. Tvärtom har söktrycket till gymnasieprogram som leder till ett jobb inom välfärden varit lågt de senaste åren.

Därför sitter utbildningsministern nu där och undrar vad hon ska göra.

En av eleverna berättar att det var praktiken på högstadiet som fick henne att välja vård och omsorg. Hon hamnade på ett äldreboende och märkte hur givande det var att jobba med människor.

Flera är inne på samma spår: de älskar att jobba med människor. Men diskussionen kretsar snart kring baksidorna. De dåliga lönen. Den låga statusen.

– Många ser vård och omsorg som någonting lågt. Om man blir undersköterska har man misslyckats. Det är så många ser det, säger en elev.

"De flesta ser ned på vård och omsorg"

Flera elever säger att studie och yrkesvägledarna hjälper till att sprida den här uppfattningen. Det är de tre stora teoretiska programmen som gäller. Vård och omsorg pratar de knappt om.

Rosario Herrea och Aysegul Uca säger att många ser ned på vård- och omsorgsprogrammet. Det vill de att utbildningsministern hjälper dem att ändra på.
Rosario Herrea och Aysegul Uca säger att många ser ned på vård- och omsorgsprogrammet. Det vill de att utbildningsministern hjälper dem att ändra på. Bild: Petter Trens

Efteråt säger eleverna Aysegul Uca och Rosario Herrea att det var ett bra samtal. De tycker att Anna Ekström lyssnade på dem och hoppas att hon kan bidra till att lyfta yrkets status.

– De flesta ser ned på vård och omsorg. Det ses inte som något viktigt, säger Aysegul Uca.

ANNONS

– Det finns ingen som pratar positivt om programmet. Det är nästan så att folk skäms för att de går vård och omsorg. Så ska det inte vara, säger Rosario Herrea.

Yrket måste värderas högre

Anna Ekström säger att det var ett jättenyttigt samtal.

– De här ungdomarna sätter fingret på det det handlar om, nämligen bilden av yrkesprogrammen. Det finns en inställning att man hellre ska gå ett högskoleförberedande program.

Hur tar du det här vidare?

– Diskussionen om hur vi värderar det här viktiga yrket måste vi ta vidare internt. Till studie- och yrkesvägledare tar jag med mig frågan om hur hur vägledningen fungerar. Är det så att de bara vägleder till de tre stora högskoleförberedande programmen? Det var alla eniga om här, och så ska det inte vara.

Lönen en viktig kommunpolitisk fråga

Hon beklagar att Socialdemokraterna inte lyckades få gehör i riksdagen för förslaget att göra yrkesprogrammen högskoleförberedande, något hon tror hade hjälpt till för att höja utbildningarnas status och därmed locka fler till de yrkena.

– Alla svensks näringslivsorganisationer och alla fackliga organisationer stöttade förslaget. Alla, utom riksdagen. Det har jag aldrig varit med om tidigare.

Och lönefrågan?

– Det är en fråga för arbetsmarknadens parter och när det gäller undersköterskor är det ju ofta kommunerna som är arbetsgivare. Egentligen är det kanske en kommunpolitisk frågan som får för lite utrymme i debatten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS