Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Uppgifter: Container med 66 kilo sprängämnen - tros tillhöra maffiagruppering

Polisen tipsades om en container som stod i östra Göteborg som väckt många frågetecken. När de tog sig in i den hittades en stor mängd sprängämnen. – Det var färdiga sprängämnen som går att använda för att spränga, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i region väst. Enligt uppgifter till GP ska innehållet ha varit 66 kilo sprängdeg och hundratals elsprängpatroner – som man misstänker ska ha tillhöra en av de större grupperingarna i Göteborgs undre värld.

I måndags gjorde polisen, tillsammans med tullen, en husrannsakan i en container som hittats i östra Göteborg.
– Vi hade fått tips från tullen för den här containern har stått märkligt till, berättar Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i region väst. 
Han fortsätter:
– När man gick in i den så hittade man en stor mängd sprängämnen som polisen tog i beslag och vi upprättade en anmälan om olovlig författning med brandfarliga och explosiva varor.

Spårar varifrån det kommer

Fuxborg berättar att de också rubricerar det som häleri.
– Det kan ju vara någon som har köpt eller skaffat det i andra hand som inte har utfört själva brottet.
Men än så länge är det tidigt i utredningen och polisen har inte så mycket information.
– Vi håller på att utreda. Vi vet inte vem det är som har den här containern, det håller man på att titta på. Sedan framförallt - var de här sprängämnena kommer ifrån. Det håller vi också på att se om vi kan spåra på något sätt. Det är väl där vi står i dag, berättar Thomas Fuxborg.
Exakt vad som låg i containern vill inte Thomas Fuxborg gå in på.
– I nuläget är det bara polisen, tullen och de som har placerat sprängämnena i containern som har kännedom om vad som ska finnas däri. Så därför håller vi det för oss själva. Men stora mängder sprängämnen, säger han och fortsätter.
– Det var färdiga sprängämnen som går att använda för att spränga. Sedan beror det naturligtvis vad man har för baskunskap, det är inte alla som kanske vet hur man ser till så att det smäller.
Enligt uppgifter till GP ska innehållet i containern bland annat ha varit 66 kilo sprängdeg och hundratals elsprängpatroner.

Vill veta ursprunget

Vad betyder det att ni kunde lägga beslag på detta?
– Om det skulle ha använts i brottsligt syfte så har vi fått bort en stor mängd sprängämnen som kan användas på fel sätt så det är naturligtvis bra för oss. Men vi skulle egentligen vilja att man kan härleda det här till någon, säger Thomas Fuxborg.
De senaste månaderna har tre bomber placerats ut i Göteborg. Två av dem exploderade - en utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg och den andra vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. I det andra fallet skadades en man mycket allvarligt.
Den tredje bomben var skarpladdad men hann inte explodera. Den hittades bakom en husvagn på Lilleby Camping. 

Nazistbomber – tre häktade

Tre personer sitter häktade misstänkta för inblandning i sprängdåden. Samtliga har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Åklagaren som leder utredningen har sagt att dessa brott kan komma att omrubriceras till terrorbrott. 
Ser ni någon koppling mellan fynden i containern och dessa händelser?
– I nuläget ser vi inte det. Vi hittade detta i måndags. Det tar lite tid innan man kommer dit, säger Thomas Fuxborg.
Han berättar att de inte har någon misstänkt person i nuläget.
– Vi håller på att spåra varifrån det kommer, vems container det är och vem som har haft tillgång till den här containern, säger Thomas Fuxborg och fortsätter.
– Det här ska ju undersökas och så ska vi se om vi kan hitta dna och fingeravtryck? Kan man spåra det här på något sätt till tidigare stölder som har varit. Det är det vi håller på att jobba med just nu.

Uppgifter till GP: Polisen misstänker kriminellt gäng

Bomber och andra sprängladdningar har under de senaste åren använts vid en rad tillfällen vid uppgörelser i den undre världen, bland annat i Göteborg och Malmö och skördat dödsoffer. Enligt uppgifter till GP misstänker polisen nu att en kriminell gruppering verksam i den undre världen i östra Göteborg kan vara de som äger containern. Men dessa uppgifter vill inte polisen kommentera i nuläget.
Har ni något att gå på?
– Ja det har vi. Vi har att gå på. Men jag kan inte uttala mig något om det. Men det är ingen misstänkt, säger Fuxborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.