Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomar har skapat ett eget språk

Miljonsvenska, Gårdstenssvenska eller shobresvenska. Kärt barn har många namn. Men svenskan i förorten är ingen egen dialekt. Snarare ett ungdomsspråk som har många likheter i olika delar av landet.
- Miljonsvenskans påverkan på vanlig dialekt är ganska liten. Det som påverkas är ordförrådet, säger Sofia Tingsell, som forskar om svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet.
Ord som guss (tjej) och keff (dålig) har godkänts i det svenska språkets finrum och hittas numera i Svenska Akademiens ordlista.

Miljonsvenska snackas inte bara bland dem som har svenska som andraspråk. Uttryck och ord ur miljonsvenskan används av unga överallt i staden. Sofia Tingsell betonar att det varken är något nytt eller farligt som händer med språket.
- Språk ska förändras och förnyas. Nya subkulturer behöver ord för nya företeelser. Det handlar om identitet.

Begreppet miljonsvenska myntades av tidningen Gringo för att beskriva den svenska som vuxit fram i miljonprogramsområdena. Inom forskningsvärlden är det officiella namnet svenska på mångspråkig grund eller SMG.
- SMG är ingen dialekt. Dialekter är regionala. Men typiskt för SMG är att den har likheter på många ställen i landet.

Kännetecknande för miljonsvenskan är en annorlunda ordföljd. Verben placeras längre bak i meningen. Som i meningen: och sen man undrar om allt det där var så smart egentligen.
Vissa uttal skiljer sig också. Exempelvis används tonande s-ljud som i ordet guss som uttalas mer som guzz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.