Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Undersökte Göteborgs uteserveringar i rullstol

Kan Göteborgs uteserveringar användas av alla? Anders Westgerd från GIL och Pia Hermansson vid stadsbyggnadskontoret hade olika åsikter om den saken. Därför fick Pia Hermansson sätta sig i en rullstol och själv undersöka saken.
– Nu har jag testat. Jag kom inte längre än såhär, säger hon under ett av försöken att ta sig in på en uteservering.

I början av juli publicerade GP en artikel som handlade om att många uteserveringar i Göteborg inte kan användas av alla.

LÄS MER: Många uteserveringar kan fortfarande inte användas av alla

Anders Westgerd, verksamhetsledare vid Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, tippade då på att endast ungefär 25 procent av uteserveringarna kan användas av alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte.

Pia Hermansson, bygglovchef vid stadsbyggnadskontoret, hade däremot uppfattningen att 75 procent av uteserveringarna fungerar.

– Med lite hjälp och stöd är de flesta uteserveringar relativt okej. Man kanske får flytta på någon stol eller möblera om, sa hon då.

Vems ansvar är det att se till att uteserveringarna är tillgängliga?

– Ansvaret ligger på restaurangägaren. Även när det inte krävs bygglov ska du bygga enligt regelverket. Men tillsynen ligger på oss. Det innebär däremot inte att vi tittar på allt som görs. Då skulle vi inte kunna göra något annat, säger Pia Hermansson.

Fick undersöka i rullstol

Stadsbyggnadskontoret ansvarar för de uteserveringar som kräver bygglov. Övriga uteserveringar är det Trafikkontoret och polisen som ansvarar för.

Enligt plan- och bygglagen måste allmänna platser även kunna användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det är stadsbyggnadskontorets uppgift att sköta tillsynen för att kontrollera att restaurangerna följer reglerna som finns. Även uteserveringar som inte är bygglovspliktiga kan alltså anmälas till stadsbyggnadskontoret.

Pia Hermansson menar att det är viktigt att informera restaurangägare om hur de kan göra sina uteserveringar tillgängliga. I slutet av året planerar hon att arrangera en informationsträff och hoppas att Anders Westgerd vill delta för att dela med sig av sina kunskaper. . Bild: Anders Ylander
Pia Hermansson menar att det är viktigt att informera restaurangägare om hur de kan göra sina uteserveringar tillgängliga. I slutet av året planerar hon att arrangera en informationsträff och hoppas att Anders Westgerd vill delta för att dela med sig av sina kunskaper. . Bild: Anders Ylander

Efter GP:s artikel hörde Anders Westgerd av sig till Pia Hermansson och föreslog att de tillsammans skulle undersöka hur tillgängliga uteserveringarna egentligen är.

Under fredagen träffades de och då fick även Pia Hermansson sätta sig i en rullstol.

– Att bara sitta i stol gör att det blir en utmaning att ta sig fram, säger Anders Westgerd.

"Kom inte längre än såhär"

Mötet ägde rum vid Järntorget, ett område där det är många uteserveringar som har så kallade fasta moduler. Alltså bänkar och bord som sitter ihop och inte går att flytta på.

– Ställena som inte fungerar ligger ju som ett pärlband här, säger Anders Westgerd.

Vid en restaurang finns det en ramp till uteserveringen. Men den är för brant för att Pia Hermansson ska kunna ta sig upp för den.

– Nu har jag testat. Jag kom inte längre än såhär, säger hon.

– Det finns ju inte en möjlighet, instämmer Anders Westgerd.

Ägaren till restaurangen säger att han gjort allt han kan för att göra uteserveringen så tillgänglig som. Trots att varken Pia Hermansson eller Anders Westgerd kan ta sig upp för rampen menar han att andra personer med rullstol gjort det.

Hade det inte varit bättre att ha borden direkt på marken istället?

– Marken är sned och lutar så mycket att det går inte, säger ägaren och menar att det skulle bli svårt att äta och dricka från borden eftersom de blir så vingliga.

Därefter fortsätter turen förbi ett kafé som har bord och stolar på marknivå.

– Det är jättebra. Någonstans tycker jag det känns mer välkomnande också, säger Anders Westgerd.

Därefter möts de av ytterligare en uteservering där det är begränsade platser för personer i rullstol. Pia Hermansson lyckas ta sig upp för restaurangens ramp, men väl där finns det bara en plats där det är möjligt för henne att sitta.

Restaurangens manager menar att de har ett begränsat utrymme för sin uteservering och att det därför ser ut som det gör.

"Det här är kasst"

Vissa uteserveringar har bord och stolar som är möjliga att flytta för att ge plats åt någon som sitter i rullstol. Men det är inte heller helt optimalt menar Anders Westgerd.

– Det kan ju hända att man vill ta en öl eller kaffe själv. Då får man ändå be någon att flytta bort stolen, säger han.

– Det förstår jag att man helst inte vill. Men kan det vara okej att göra det någon gång ändå? Jag behöver också be om hjälp ibland för att jag inte klarar av något, frågar Pia Hermansson.

– Jo, men nu snackar vi om saker som ska vara tillgängliga, svara Anders Westgerd.

– Jag är med dig. Det här är kasst. Det ska inte behöva vara såhär.

Bjuder in till framtida samarbete

Pia Hermansson beskriver fredagens möte som intressant och konstaterar att det finns många ställen som inte fungerar bra ur ett tillgänglighetsperspektiv kring Järntorget. Där är det många uteserveringar som är av den typ som inte kräver bygglov.

– Jag tar med mig det här till Trafikkontoret. Man kan se att alla de här restaurangerna är enkelt avhjälpta hinder-ärenden allihop.

Under fredagens möte fick även Pia Hermansson, bygglovchef vid stadsbyggnadskontoret, också sitta i rullstol för att ta reda på tillgängligheten vid Göteborgs uteserveringar. Just här syns ett bra exempel med rörliga bord och stolar på marknivå. . Bild: Anders Ylander
Under fredagens möte fick även Pia Hermansson, bygglovchef vid stadsbyggnadskontoret, också sitta i rullstol för att ta reda på tillgängligheten vid Göteborgs uteserveringar. Just här syns ett bra exempel med rörliga bord och stolar på marknivå. . Bild: Anders Ylander

Stadsbyggnadskontoret har dock inte tillräckligt med resurser för att rycka ut på alla tillsynsärenden som krävs. Därför trycker Pia Hermansson på vikten av att nå ut med information till restaurangägarna.

I våras bjöd hon in restaurangägare till informationsmöten. Dessvärre var det inte så många som dök upp. Nu planerar hon för en ny träff i slutet på året och hoppas då att Anders Westgerd ska delta för att dela med sig av sina kunskaper.

Fakta: GIL (Göteborgskooperativet för Independent Living)

Är en ekonomisk förening utan vinstintresse som samordnar personlig assistans och fokuserar bland annat på frågor som rör personer med funktionsnedsättning.

Har i dag drygt 260 assistansberättigade och omkring 2 000 anställda personliga assistenter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.