Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Undernärda flickan var nära att dö – fängelsestraff för föräldrarna

Flickan var timmar från att dö, endast 18 månader gammal.
När hon kom in till akuten var hon så kraftigt undernärd att sjukvårdspersonal som arbetat vid svältkatastrofer kallades in.
Nu döms föräldrarna till fängelse.
Tingsrätten: "Föräldrars ideologiskt grundade val av livsstil aldrig kan gå före deras barns grundläggande behov".

Den 15 februari kom ett föräldrapar till akuten med sin lilla dotter.

Flickan var inte vid medvetande och personalen såg direkt att det var mycket illa ställt med flickan: "NN bedömer det som att de kom in i sista sekund annars hade barnet dött", står det i förundersökningen.

Flickan hade, enligt föräldrarna, varit magsjuk dagarna innan de tog henne till sjukhuset och menar att det var anledningen till hennes tillstånd. Men enligt läkarna handlade det också om att hon var gravt undernärd. Dessutom hade flickan brist på essentiella vitaminer och mineraler i kroppen samt brist på proteiner.

Sjukvårdspersonal som har erfarenheter från svältkatastrofer kallades in för att hjälpa till att lägga upp ett matupptrappningsschema för flickan.

Vägde som tremånadersbebis

Flickan vägde 6,3 kilo när hon kom in till sjukhuset.

– Man brukar säga att ett barn mellan tre och sex månader ska väga runt sex kilo. Flickan var 18 månader när hon kom in till akuten, sa kammaråklagare Ximena Bene under rättegången.

LÄS MER: Undernärda flickan vägde som tremånadersbebis

Föräldrarna åtalades för vållande till kroppsskada, grovt brott.

Enligt åklagaren hade de, av oaktsamhet, orsakat undernäringen genom att inte ha gett henne tillräckligt näringsrik föda. Åklagaren menar att den veganska kost flickan fått varit bristfällig och ensidig. Dessutom har hon inte fått nödvändiga vitaminer eller kosttillskott.

– Nej, inga droppar eller sådant. Hon får solsken, skratt och kramar, uttryckte pappan i ett förhör.

Ändrad kost

Under rättegången vittnade den fostermamma flickan varit placerad hos efter att hon skrevs ut från sjukhuset.

– Hon är glad och pigg. Väldigt aktiv. Jag bedömer att hon mår bra, sa kvinnan under rättegången.

I samråd med läkare och dietist hade det tagits fram en plan för vad och hur mycket flickan skulle äta.

LÄS MER: Pappans försvar: Ville inte skapa en människa som är driven av beroenden

Med föräldrarna hade flickans huvudsakliga föda varit mammans bröstmjölk, detta hade kompletterats med bland annat brunt ris, grönsaker och vissa frukter. Hos fostermamman hade kosten ändrats så att hon nu fick bland annat gröt, kött och fisk.

Det framkom också att flickan gått upp i vikt.

– Hon tycker om mat och är nyfiken på mat. Hon har god aptit, sa fostermamman under rättegången.

Döms till fängelsestraff

Föräldrarna har från start nekat till brott.

De har sagt att de läst på om vegansk kost för barn för att försäkra sig om att flickan fick i sig allt hon behövde.

Pappan har i förhör berättat att han inte ville att dottern skulle få i sig mat som innehåller gifter eller är beroendeframkallande. Dessutom har de berättat att de uteslutit viss mat som de uppfattade att flickan var allergisk mot.

När domstolsförhandlingen avslutades yrkade åklagaren på fängelse mellan två och tre år.

På torsdagen dömdes föräldrarna till fängelse i tre månader vardera för vållande till kroppsskada, grovt brott.

Praxis är att man blir villkorligt frigiven efter två tredjedelar. Föräldraparet släpptes ur häktet när rättegången avslutades. Då hade de suttit frihetsberövade i drygt två månader.

I domen står det att praxis är att det finns en viss "återhållsamhet vad gäller att välja fängelse som påföljd för oaktsamhetsbrott eller döma ut mer än kortare fängelsestraff för nu aktuellt brott".

– Tingsrätten har delat min bedömning fullt ut vad gäller skuldfrågan, det vill säga att det rör sig om ett brott, men också rubriceringen. De delar också min bedömning av valet av påföljd, det vill säga att fängelse är det som ska dömas ut för det här brottet. Däremot delar de inte min bedömning vad gäller straffvärdet, säger Ximena Bene och nu ska läsa igenom och analysera domen för att ta ställning till om det blir ett överklagande.

LÄS MER: Misstänkta föräldrarna om sin livsstil: Vi är nomader

Övertygade att det var för barnets bästa

Rätten skriver i ett pressmeddelande att de satt särskild tilltro till de tre läkarna som vittnat i målet. De anser att det är klarlagt att "maten har varit långt ifrån tillräcklig eller anpassad för ett så litet barn" samt att "flickans livshotande tillstånd hade orsakats av långvarig svält".

Rättens ordförande, Per Nordén, uttrycker i pressmeddelandet att "föräldrarna har agerat i enlighet med sin övertygelse om vad som var bäst för barnet och alltså inte avsiktligen skadat dottern".

Man framhäver dock i domen att "föräldrars ideologiskt grundade val av livsstil aldrig kan gå före deras barns grundläggande behov".

Tingsrätten skriver i domen att föräldrarna, förutom sin skyldighet att föda, sköta och vårda sitt barn har en skyldighet att se till att hon får "tillgång till allt vad det svenska samhället har att erbjuda av uppföljning av utveckling, av kontroll av hälsa och av vård".

Att strunta i detta är ett risktagande menar rätten och skriver att det innebär ett stort ansvar "i synnerhet i de fall barnet drabbas av ohälsa som kan vara svår att upptäcka i tid för en lekman".

Per Nordén anser att föräldrarna lämnat en del anmärkningsvärda uppgifter: "Mamman har till exempel under sitt förhör redogjort för sin uppfattning att man efter långvarig mental och kroppslig träning kan uppnå ett stadium där man kan leva utan mat eller vatten, att man då är en så kallad breatharian".

Advokaten: "Felaktigt resonemang"

– Min klient är förvånad att hon döms för hon tycker inte att det inte har presenterats bevisning som visar att flickan var undernärd eller uppfattades som undernärd innan hon kom in till sjukhuset, säger mammans advokat Mia Sandros och fortsätter.

– Jag tycker att tingsrätten för ett lite förenklat och i vissa delar också felaktigt resonemang.

De har inte bestämt sig för om de ska överklaga domen. Det har inte heller pappan och hans advokat:

– Han är inte nöjd med tingsrättens dom utifrån att han inte tycker att man tagit till sig de invändningar som vi framfört. Hans fokus just nu ligger på att familjen ska få vara tillsammans och att de ska få visa att de är en kärleksfull och fin familj, säger advokat Linn Augustson.

Paret ska betala skadestånd till dottern på 60 000 kronor.

Pappan döms även för olovlig körning, ringa narkotikabrott samt rattfylleri.

Inom den närmaste tiden kommer familjen att få flytta till ett utredningshem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.