Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Kristersson om gängkonflikten: ”Absolut inte under kontroll”

Under torsdagsmorgonen möttes inrikesminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) i SVT:s Morgonstudion för att diskutera gängkonflikten i Göteborg.
– Det är absolut inte under kontroll. Det här är en blandning mellan extrem hänsynslöshet som gängen visar och en orimlig svensk naivitet, säger Ulf Kristersson.

Efter flera skjutningar i Göteborg, illegala vägspärrar i Angered och ett gängmöte på Posthotellet möttes Mikael Damberg och Ulf Kristersson i SVT:s morgonstudio på torsdagsmorgonen.

LÄS MER: Kriminella upprättar vägspärrar i Angered

Inrikesministern och Moderaternas partiledare diskuterade de senaste händelserna i Göteborg kopplat till just gängkriminalitet.

– Nu har det blivit en röd konflikt, gängen är i konflikt med varandra, de skjuter på varandra och det har tagits helt makalösa uttryck som vägspärrar. Det kommer inte polisen i Göteborg se mellan fingrarna på, säger Mikael Damberg.

LÄS ÄVEN: Stor polisinsats när gängmedlemmar höll möte på Posthotellet

Ulf Kristersson menar dock att situationen har gått överstyr.

– Det är absolut inte under kontroll. Det här är en blandning mellan extrem hänsynslöshet som gängen visar och en orimlig svensk naivitet, säger han och förklarar att han menar att Sverige har varit naivt när man har låtit gängstrukturer utvecklas under en mycket lång tid.

– Det är väl det enda jag håller med Damberg om, att det har pågått under en lång tid. Sverige har inte stoppat dem utan det är mjuka silkesvantar hela tiden istället för att sätta hårt mot hårt mot gäng som inte begriper andra språk än mycket tuffa tag.

Kristersson: Mobilisera på bred front

Inrikesministern säger att han på grund av just denna utveckling presenterade ett paket under gårdagen.

– Ett paket med lagstiftning mot vapen och sprängmedel som gängen håller på med. Det är ett bra exempel på hur vi nu skärper straff och ger myndigheter nya befogenheter, säger Mikael Damberg.

Ulf Kristersson däremot låter honom veta att han inte är imponerad.

– Gårdagen var ganska intressant för då presenterade Mikael Damberg samma sak på sin tredje presskonferens. Något som vi krävde 2017 och som riksdagen har tagit fram och beordrat regeringen att göra det. Och det presenteras som en stor framgång, säger han.

– Problemet är att vi duttar i marginaler och gör småförändringar istället för att mobilisera på bred front, fortsatte han och förklarade att han hellre hade gjort på liknande sätt som i Danmark med dubblerade straff, visitationszoner och anonyma vittnen.

– Någon som förändrar spelreglerna mot de kriminella gängen, och det vill inte Mikael Damberg.

Damberg: ”Vi har skärpt straff”

Inrikesministern försvarade sig med att förklara att i lagförslagen ingår till exempel strängare påföljder.

– Det ingår att om man påträffar vapen i kriminella miljöer leder det till skärpta straff. Däremot ska jag säga att det vi gör är exempellösa utbyggnader jag hade gärna sett att tidigare regering hade gjort så mycket mot gängkriminalitet som vi gör nu.

SVT: Men det som Ulf Kristersson säger, dubbla straff, ökade polisbefogenheter. Kommer det bli mer i den riktningen?

– Ja, det kommer gå mer i den riktningen. Vi har redan skärpt straff och nu har vi en utredning som tittar på vilka brott det är som gängkriminella typiskt ägnar sig åt och där ska vi skärpa straffen rejält.

LÄS MER: Detaljerna bakom den senaste gängkonflikten i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.