Hamnade i hamnen.
Hamnade i hamnen.

Tvättbjörnar lösa i hamnen

ANNONS
|

– Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare, konstaterar Pia Goksöyr, pressansvarig hos Polisen, som fick hand om "tvättbjörnsaffären" rent praktiskt på söndagen. De har dock tydligen klarat sig på båten.

Det var vakterna i Skandiahamnen som på söndag förmiddag vid en vaktrond upptäckte de bägge tvättbjörnarna som travade omkring i hamnområdet. Vakterna lyckades fånga båda två, vilket inte var speciellt svårt.

Djuren låstes sedan i ett rum i närheten av vaktområdet och hamnpersonalen kontaktade polisen. Polisen kontaktade i sin tur Jordbruksverket och länsstyrelsens veterinärer.

Under dagen fattade Jordbruksverket beslutet att tvättbjörnarna måste avlivas:

– Vi har inte mycket att välja på och vi har tagit beslutet av flera skäl. Dels vet vi inte varifrån tvättbjörnarna kommer och alltså inte heller om de bär på någon smitta. Dessutom får ingen privatperson ha egna tvättbjörnar i Sverige, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.

ANNONS

Björn Dahlén säger också att om även någon djupark hade varit beredd att ta hand om dem hade de två björnarna tvingats sitta i karantän i Sverige i flera månader.

– Det här är det mest humana också med tanke på djurskyddet, säger Björn Dahlén. Det var också verkligen tur att man lyckades fånga in dem så att de inte tog sig ut i naturen - med tanke på vilka eventuella smittor de för med sig.

I Göteborg känner man inte till något tidigare fall där just tvättbjörnar kommit in i landet via ett fartyg i hamnen.

Vid Jordbruksverket misstänker man att någon har haft de bägge tvättbjörnarna ombord på ett fartyg. Och sedan tröttnat på dem och helt enkelt släppt ut dem i hamnen. Där de då blev kvar när fartyget avgick.

Robert ter Horst, chef för veterinärenheten på länsstyrelsen, säger också att avlivning var den rimliga utvägen.

– I och med att vi inte har någon aning om varifrån de kommer och hur de hamnat i Göteborg var detta det enda möjliga beslutet. Det hade heller inte varit bra om de kommit in i den svenska faunan och förökat sig. Då hotar den andra svenska djurarter.

ANNONS

Tvättbjörnen är heller ingen skyddad djurart. Snarare finns en oro att stammen växer för snabbt i Europa.

Per Öfverman, pressansvarig i Skandiahamnen, säger att man inte vet vilket fartyg björnarna kommer ifrån. Men han konstaterar att det inte kan vara helt omöjligt att spåra:

Tvättbjörnarna uppgavs vara i bra skick när de hittades. Djuren förekommer vanligtvis i mellersta och norra Amerika samt på vissa håll i Europa. Björnarna väger normalt mellan fyra och åtta kilo.

* Tvättbjörnen förekommer från södra Kanada till Mellanamerika. Rymningar från pälsfarmer har gjort att björnen spritt sig i Europa. Det oroar biologer genom att den medverkar till spridningen av rabies.

*Tvättbjörnen klarar konkurrensen med räven och vesslan och den drar nytta av människan genom att utnyttja soptippar och äta jordbruksgrödor.

* Den är en allätare och en frossare. Den söker sin föda nattetid vid vattendrag sjöar och sankmarker.

* Tvättbjörnen är cirka 55 centimeter lång och har en svans på cirka 25 centimeter. Den väger normalt 5-8 kilo och i fångenskap vet man att den kan leva upp till 12 år.

ANNONS