Tungt bakslag för alliansen – utförsäljningarna stoppas helt

De planerade utförsäljningarna av Higabfastigheter, som skulle ge omkring 1,3 miljarder kronor, stoppas helt. Det innebär ett tungt bakslag för alliansstyret som menar att pengarna behövs för kommande investeringar.
– Det är feltänkt och felbudgeterat från början från alliansens sida och då blir det så här, säger Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

Kommunfullmäktige har visserligen sista ordet i frågan, men efter ett tydligt nej i kommunstyrelsen talar nu allt för att den planerade utförsäljningen av det alliansen kallar icke strategiska fastigheter går om intet.

S, V och MP har under hela processen varit emot planerna, men alliansen lyckades inte heller få med sig D eller SD på förslaget vilket innebär att en kraftig majoritet är emot försäljningarna.

Demokraterna är oerhört kritiska till hur alliansen hanterat ärendet.

– Vår bild är att alliansen hanterat det på ett mindre bra sätt ända från början. Om man vill göra det här behöver man först reda ut vilka fastigheter som staden behöver samt vilka som är värda att bevara. Sedan behöver man en modell över hur man ska använda frigjorda medel, säger Henrik Munck (D).

ANNONS

Ville sälja förskola: ”Skapat jättestor oro”

Ett exempel på en fastighet som Demokraterna ser som mindre väl vald är den förskola i Änggården som ända fram till beslutet fanns med på listan över objekt.

– Varför kommer det ens upp en förskola på en försäljningslista? Det har skapat en jättestor oro bland mängder av föräldrar och förskollärare. Helt i onödan. Det får konsekvenser när man inte styr överhuvudtaget, säger Martin Wannholt (D).

Han pekar också på att det är först efterhand som alliansen börjat tala om att försäljningarna var ett sätt att frigöra medel till kommande investeringar.

– Från början, i budgeten, så stod det inte annat än att pengarna skulle gå rakt ut till driften – och då kan man inte räkna med Demokraternas stöd. Det är feltänkt och felbudgeterat från början från alliansens sida och då blir det så här, säger Munck.

”Ideologiska utförsäljningar”

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius betraktar hela idén som ideologiskt betingad. Att det handlade om att finansiera investeringar tror han inte på.

– Vi vet att det här bara motsvarar en bråkdel av de behov vi har så jag skulle nog säga att det är rena svepskäl, säger han.

Listan över tänkbara objekt har reviderats under de närmare två år som ärendet har vandrat genom den kommunala apparaten. Det underlag som låg på bordet när kommunstyrelsen fattade beslut under onsdagen omfattade omkring 20 fastigheter som beräknades kunna inbringa ungefär 1,3 miljarder kronor.

ANNONS

Men även om staden fått in den summan, så hade det varit en dålig affär menar Daniel Bernmar (V).

– Det här är fastigheter som genererar intäkter. Det hade varit direkt skadligt för Higab att göra de här utförsäljningarna.

”Alternativet är skattehöjningar”

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) var besviken efter kommunstyrelsens möte och betonar att de här försäljningarna hade behövts för att staden ska ha råd att göra alla de investeringar i nya skolor, förskolor och äldreboenden som krävs.

– För oss är det viktigt att kunna frigöra medel.

Demokraterna säger att det här är dåligt skött, ser du något ni kunnat göra annorlunda?

– Nej, det har funnits en väldigt tydlig riktning hela tiden och vi har återremitterat det ett par gånger för att förtydliga underlaget. Att påstå att vi inte har ett underlag är felaktigt.

Axel Josefson tycker heller inte att Socialdemokraternas argument att försäljningen ändå skulle ge så liten del av de medel som krävs håller.

– Det är felaktigt. Det är fortfarande stora belopp som vi kan få in på det här sättet. V och MP har ju varit tydliga med att deras alternativ är skattehöjningar. Övriga partier är svaret skyldiga till hur de tänker finansiera investeringarna.

ANNONS

LÄS MER:Alliansen ville sälja fastigheter för 1,3 miljarder – kan stanna vid en korvkiosk

LÄS MER:Alliansen vill sälja Göteborgs konstskolas lokaler

LÄS MER:Över 20 kommunala fastigheter kan säljas – flera av dem välkända

ANNONS