Tullare mystiskt sjuka

ANNONS
|

Torsdagen den 12 februari hjälpte fem, sex tullare från Göteborg till vid en husrannsakan och narkotikabeslag i ett hus i nordvästra Skåne. Totalt var det tio till femton tullare och poliser på plats.

- Vi fann utrustning och narkotiska produkter vid husrannsakan i ett hus där det skett tillverkning av bland annat Spice, säger Tony Magnusson, chef för Tullverkets brottsbekämpningsavdelning i västra Sverige.

- Från början såg vi inte att det skulle ha varit något speciellt med den här husrannsakan. Under den kommande helgen insjuknade medarbetare i vad vi trodde var influensa, men eftersom det är influensatider såg vi inget misstänkt i det, säger Tony Magnusson.

ANNONS

Några dagar senare hade ytterligare fem tullare från Göteborg hjälpt till med den fortsatta utredningen i Skåne, och samma vecka insjuknade fler och fler tullare i influensaliknande symptom. Det var då man började ana att allt inte stod rätt till med det skånska beslaget.

- Totalt insjuknade ett tiotal medarbetare här i Göteborg. Vi vet ännu inte vad som kan ha utlöst det. Alla har blivit läkarundersökta, men inget smittämne har hittats ännu och vi har skickat delar av Spicebeslaget för analys, säger Tony Magnusson.

Nästan alla drabbade tullare är tillbaka i tjänst igen.

I Skåne har fyra tullare blivit sjuka, men ingen av de inblandade poliserna.

Den beslagtagna narkotikan finns nu på ett isolerat område i en lokal hos Tullverket i Göteborg, medan preparaten analyseras.

- Vi vet ännu inte om det var Spice som kan ha orsakat detta, eftersom Spice kan innehålla så många olika skadliga saker. Men det är otäckt när man ser hur det kunde drabba oss. Hur ska det då inte påverka de ungdomar som använder drogen, säger Tony Magnusson.

Hittills har det inte varit krav att tulltjänstemän ska ha på sig munskydd vid husrannsakan och beslag.

- Men det är inte osannolikt att vi får skärpa rutinerna, säger Tony Magnusson.

ANNONS

Polisen grep ett antal personer som misstänks för narkotikabrott i samband med tillslaget.

Om de misstänkta själva har drabbats av sjukdom är ännu oklart´.

ANNONS