Trygghetsjourens larm låg nere i fem timmar

I över fem timmar kunde inte vårdtagare som är anslutna till Göteborgs stads trygghetsjour larma via telefonlarmet, något som ska ha berört flera stadsdelar.

ANNONS
|

Enligt uppgifter till GP ska trygghetsjourens telefonlarm inte fungerat mellan klockan tio och strax efter klockan 15 på lördagen.

– Det här har aldrig hänt förut, berättade en vårdanställd för GP.

Den vårdanställda vittnar om att personal fått i uppdrag att ringa till tusentals vårdtagare i Göteborgs stad för att kontrollera att det inte är någon som försökt larma och behövt hjälp.

Att trygghetsjouren larm legat nere bekräftas även av Göteborg stads kommunikationsdirektör Helena Mehner.

– Det stämmer att vi har haft problem, säger hon.

LÄS MER:Trygghetslarm ur funktion för 1 600 personer

Babbs Edberg är förvaltningsdirektör i Äldre samt vård och omsorgsförvaltningen i Göteborg och berättar att det var ungefär 4 000 av 11 000 personer som berördes.

ANNONS

– När trygghetsjouren uppmärksammade detta gick larmpatrullerna igång direkt och besökte dem som brukar larma ofta. Därefter har de ringt runt för att säkerställa att det inte hänt något, säger Babbs Edberg.

När larmen kommit igång igen kan man se vilka som larmat under tiden som larmet inte fungerade.

– Vi kommer så klart att skriva en incidentrapport för att säkerställa att detta inte händer igen, säger Babbs Edberg.

Problem i flera delar av landet

Problemen med trygghetslarmen har under lördagen funnits i stora delar vav Sverige. I till exempel Övertorneå kommun var samtliga 170 trygghetslarm utslagna under lördag förmiddag, något SVT var först med att publicera.

Även i Örebro ska 3 000 larm ha varit ur funktion och Blekinge läns tidning rapporterar om störningar i både Sölvesborg och Karlskrona.

Enligt SVT:s uppgifter är det larmoperatören Tunstall som drabbats av driftstörningar. Det här är dock inte första gången utan Tunstall ska även tidigare haft stora tekniska problem.

Driftstörningar hos Tele2

Tunstalls presstjänst meddelar via mejl till GP att det är Tele2 som haft en omfattande driftstörning i Europa vilket bland annat har medfört stora störningar mot Tunstall Trygghetscentral.

”Tele2 har hittat rotorsaken på störningen och återställer tjänsten successivt. Tunstalls simkort är prioriterade i denna återställning. Vi har kontinuerligt kontakt med Tele2 som håller oss uppdaterade om incidenten och vi förser våra kunder kontinuerligt med information”, skriver Tunstall i mejlet.

ANNONS

I den senaste uppdateringen de fått från Tele2 framgår att störningen nu ska vara återställd.

”Som en följdeffekt av detta har vi nu höga volymer in till vår Trygghetcentral, vilket medför längre vidareförmedlingstider”, skriver Tunstall och tillägger att hemsidan uppdateras med den senaste informationen.

LÄS MER:Trygghetslarm fungerade – fick ändå inte hjälp

ANNONS