Bristen på fler parkeringsutrymmen som på Gustav Adolfs torg i Göteborg gör att parkeringsförbudet skjuts på framtiden.
Bristen på fler parkeringsutrymmen som på Gustav Adolfs torg i Göteborg gör att parkeringsförbudet skjuts på framtiden. Bild: Pressbild

Trots ny lag – fritt fram att parkera elsparkcyklen

Från och med 1 september är det förbjudet att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbanor – men inte i Göteborg. Den nya lagen skjuts på framtiden och kommer att börja gälla först i april nästa år.

ANNONS
|

”Nu är det slutkört för elsparkcyklarna på trottoarer och gångvägar”, meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en presskonferens i slutet av juli och syftade på förslaget som efter lång tid blev en konkret lag.

Från och med den 1 september i år är det inte längre tillåtet att köra elsparkcykel på trottoarer och gångbanor. Lagen förbjuder dessutom parkering av dem på gång- och cykelbanor. Från och med nästa vecka ska elsparkcykeln ställas på en särskild utpekad plats efter avslutad tur.

Men inte i Göteborg.

Under torsdagens trafiknämnd beslutades att parkeringsförbudet skjuts på framtiden. Först den 1 april 2023 kommer det att bli förbjudet att lämna elsparkcykeln på gång- och cykelbanor.

ANNONS

Förbudet mot att köra elsparkcykel på trottoarer och gångbanor skjuts dock inte på framtiden. Precis som i resten av landet är det från den 1 september inte tillåtet att åka med dem på där.

– I Göteborg är det ont om lediga platser i stora delar av staden. Det är svårt att hitta ytterligare utrymme på till exempel platser och torg, säger Markus Aarflot, projektledare för mobilitetstjänster vid trafikkontoret i ett pressmeddelande.

Brist på utrymme

I samband med att den nya lagen presenterades gav regeringen kommunerna själva möjligheten att bestämma om och i så fall hur förbudet ska införas. I Göteborg är det alltså brist på utrymme som gör att den nya parkeringslagen senareläggs.

– Arbetet för att identifiera nya typer av parkeringsytor behöver intensifieras. Vi behöver nu analysera och utvärdera frågan i ett större sammanhang, säger Markus Aarflot.

Även om den nya lagen dröjer är det fortsatt förbjudet att parkera elsparkcykeln på ett trafikfarligt sätt eller så att den hindrar framkomligheten och tillgängligheten, meddelar Göteborg stad.

LÄS MER:Elsparkcyklar på trottoarer och gångbanor förbjuds

LÄS MER:Enkät: Så tycker folk på stan om nya elsparkcykellagen

LÄS MER:Så många hamnade på akuten efter krasch med elsparkcykel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS