Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En halloweenfest planeras bland studenterna på Chalmers. Men förhoppningen är att den ska ske så smittsäkert spom möjligt.
Varje år planeras en stor halloweenfest på Chalmers. Trots rådande pandemi står traditionen fast. Bild: FREDRIK PERSSON

Trots corona – stor halloweenfest planeras på Chalmers

Smittan ökar på flera håll i landet. Trots det ska Chalmers traditionsenliga halloweenfest genomföras.
– Det är ett sätt som riskerar att smittan sprids väldigt snabbt, varnar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Hoppborg, karaoke och ett stort antal olika barer, det är vad som planeras när den årliga halloweenfesten på Chalmers ska gå av stapeln. Trots coronapandemin planeras festen i år i vanlig ordning. Något som fått vissa studenter att reagera.

– Det känns jättekonstigt, att det skulle vara massa folk i vår åldersgrupp som samlas så många. Vi är bland dem som smittas mest just nu, säger en Chalmersstudent som vill vara anonym till GP.

Totalt har 99 personer redan markerat att de tänker komma på evenemanget, som ligger ute på Facebook. Och upp emot 700 har markerat sig som intresserade av festen.

David Welander, ordförande på Chalmers studentkårer Bild: Fredrik Persson/TT, Pressbild
David Welander, ordförande på Chalmers studentkårer Bild: Fredrik Persson/TT, Pressbild

Men enligt David Welander, ordförande på Chalmers studentkårer som är med och arrangerar festen, har man tagit höjd för att minska risken för smittspridning.

– För det första vill jag understryka att detta inte är ett öppet evenemang. Så det kommer inte att komma så många som det står i evenemanget på Facebook, säger han.

LÄS MER: 500 festande ungdomar på Marstrand – trots corona

LÄS MER: Så spreds det nya coronaviruset över Västsverige

Fest fick ställas in

Enligt studentkåren så är arrangörerna tidigt i planeringsfasen för festen, som ska äga rum i november, och stort fokus läggs på att det ska vara så smittsäkert som möjligt. Inget dansgolv kommer att förekomma och det är oklart hur många studenter det är som kommer att få gå på festen.

– Det som har skett är att vi gått ut med ett datum för festen.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Jonas Lindstedt
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland. Bild: Jonas Lindstedt

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland, varnar för den sorts fester Chalmers studentkårer nu ämnar att gå vidare med.

– Just vid den här typen av fester när många samlas på småytor och man lätt glömmer bort att hålla avstånd är inte något känns särskilt lämpligt i nuläget, säger han.

Han betonar att det gäller att vara medveten om att smittspridning av covid-19 tagit fart under hösten, inte minst i gruppen unga.

– Jag riskerar att bli en glädjedödare för den här festen, men man måste vara jätteförsiktig när kommer till sådana här arrangemang just nu, säger Thomas Wahlberg.

Uppsala-fest ställdes in i sista stund

SVT Nyheter har tidigare skrivit om liknande händelser i Uppsala. Där fick en studentfest som planerades för 400 personer ställas in i sista minut efter att flera hört av sig och varit oroliga för smittspridningen.

Men enligt David Welander har ännu inga studenter hört av sig och varit oroliga angående Chalmers halloweenfest.

– Men självklart är vi beredda på att vi behöver ta snabba beslut. Vi kommer att tänka på helheten. Se till att det inte bildas köer och se till att alla kan sitta med säker distans, säger han.

David Welander menar att det är lätt att få intrycket att det är oansvarigt att ha halloweenfesten, eftersom festerna varit så välbesökta tidigare år. Men i år kommer besökarna bland annat få gå på festen i omgångar.

LÄS MER: Vattenpipekaféet festar vidare – trots trängseln

Pubsmitta

Samtidigt har ett antal studenter tidigare under hösten insjuknat i covid-19. Alla de drabbade studenterna hade då vistats på en av Chalmers studentpubar.

– Det är inte klart om smittan har spridits på själva puben. Men självklart tar vi sådant i beaktande. Den aktuella sektionen som arrangerade puben har ställt in sina kommande evenemang, säger David Welander.

Men är det inte bättre att vara på den säkra sidan och ställa in större fester, som halloweenfesten?

– Det vi ser är att studenthälsan går ner i rasande takt när mycket undervisning sker på distans. Därför tycker vi att det är viktigt att studenter får ses i ordnade former hellre än på informella korridorsfester, säger han.

– Det är värt att påpeka att detta är en professionell verksamhet som övrig krogverksamhet i staden. Det arrangeras med vårt restaurangbolag och det rör sig inte om någon oansvarig studentfest, fortsätter han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.