Tropisk vägglus hittad i hem i Göteborg

Vägglössen fortsätter att öka i landet bland annat på grund av vårt resande. Och nu har en ny sort hittats i hem i Göteborg – tropisk vägglus, som är en bättre klättrare än den vanliga vägglusen.

ANNONS
|

Tropisk vägglus och husmyggan är två insektsarter som nyligen hittas i Sverige och den tropiska vägglusen är relativt lik den vanliga vägglusen till utseendet. Tekniker på Anticimex i Göteborg var ute på sanering 2016 och lade då märke till att vägglössen såg annorlunda ut. Det visade sig vara den tropiska vägglusen som vanligtvis finns i tropiska områden som Sydostasien och Afrika.

Bättre klättrare

Skillnaden mellan den vanliga och den tropiska vägglusen, är att den tropiska är bättre på att klättra på släta ytor. Det de har gemensamt är att de gillar vårt blod.

– Vi brukar rekommendera att man ska packa upp resväskan i badkaret för att lättare upptäcka vägglössen. Om de tropiska lämnas kvar i badkaret är det större risk att de kan klättra ur det. Men vi rekommenderar ändå att man packar upp i badkaret för att de syns bättre där, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

ANNONS

Köldkänslig

Vi svenskar reser mycket till Thailand där de finns, men det har inte kommit hit någon större mängd tropiska vägglöss än. Den tropiska vägglusen är mer köldkänslig än den vanliga vägglusen.

– Det är anmärkningsvärt att de inte spridits mer hem till oss, säger Håkan Kjellberg.

Fortsätter vägglössen öka i Sverige?

– Det gör de. Att vi reser är en del, sen flyttar vi saker mellan olika bostäder där det kan finnas vägglöss och där man inte tagit i problemet i tid. Man väljer ibland att tiga ihjäl problemet. Det är viktigt att sprida information om dem, hur de ser ut, hur de sprids och hur man får hem dem. Att öka medvetenheten, säger Håkan Kjellberg.

Husmyggan i Göteborg

Husmyggan finns i tunnelbanan i London och Norge och nu även i Göteborg. Skillnaden mellan husmyggan och andra mygg i Sverige, är att de kläcks inomhus. Husmyggan finns i flera länder i Europa. Enligt Håkan Kjellberg är det viktigt att vara uppmärksamma på till exempel nya insekter, växter, fiskar och skadeinsekter.

– Vissa insektsarter och däggdjur kan bära på smitta vi inte vill ha här, säger han.

Enligt Håkan Kjellberg kommer mygg från när och fjärran med flygplan. Runt internationella flygplatser som Heathrow och Gatwick tar man myggprov runt flygplatsen för att få en samlad bild över myggen, så man inte får in mygg som vi inte har.

ANNONS

– I Italien finns mygg som sprider denguefeber, det är inte långt från Italien till Sverige.

Kan vi vänta oss fler insekter och skadeinsekter i framtiden?

– Det kan vi absolut vänta oss. Det är den risken vi lever med när vi köper bilar från utlandet och vill äta exotiska frukter och reser. Vi har till exempel haft några fall med termiter i Sverige.

– Vi lever i en värld där vi importerar till exempel bilar och grönsaker från utlandet, då kan insekter följa med hit. En Svarta änkan kan följa med en bil från Kalifornien, men den överlever inte länge här och kan inte etablera sig här, säger Håkan Kjellberg.

Både den tropiska vägglusen och husmyggan har etablerat sig och förökar sig i landet, men inte i någon större mängd än.

Tänk på det här för att undvika få hem vägglöss på semestern

På hotellrummet: Lyft på lakanen, titta under bäddmadrassen, titta i sömmarna på madrasskyddet efter svarta fläckar och vägglöss. Titta vid huvudändan. De finns även bakom tavlor och vägglister.

Lägg aldrig väskan på, under eller vid sängen. Ha den så långt ifrån sängen som möjligt.

När man kommit hem: Packa upp väskan i badrummet, till exempel i badkaret där det är lätt att se lössen. Och tvätta kläderna i 60 grader. Är man säker på att man fått hem vägglöss, bör man frysbehandla eller värmebehandla resväskan.

Källa: Anticimex.

ANNONS