Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tre män häktade efter sprängdegsrazzian

I Frölundabons lägenhet hittade polisen sprängmedel, vapen och nazistsymboler. Under måndagen häktades tre män på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. – Det är för tidigt att säga om och vad de här sakerna skulle användas till, säger kammaråklagare Johan Udén.

Männen greps i samband med att polisen vid 20-tiden i torsdags stormade en lägenhet i Frölunda. Under husrannsakan hittade polisen bland annat omkring tio kilo sprängmedel, flera vapen och nazistsymboler. 

På söndagseftermiddagen begärdes de tre männen häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott gällande lagen mot brandfarliga och explosiva varor. 

Häktningsförhandlingarna hölls under måndagseftermiddagen i sal 1 vid Göteborgs tingsrätt som är av domstolens fyra säkerhetssalar.

De misstänkta männen är en man i 50-årsåldern som bor i lägenheten där polisen genomförde husrannsakan, en yngre släkting till honom i 25-årsåldern, och en annan man i 30-årsåldern. Samtliga är hemmahörande i Göteborgsområdet. 

Redan innan häktingsförhandlingar började uppgav den äldste mannens advokat, Anders Lysén, att hans klient erkänner två brott. 

–  Han kommer att erkänna brott av normalgraden när det gäller både brott mot lagen mot brandfarliga och explosiva varor och brott mot vapenlagen, berättade Anders Lysén.

Förnekar han misstankarna om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse? 

– Ja, det gör han fortfarande. 

Har han en förklaring till varför han hade de här sakerna i sin bostad? 

– Ja det har han, men går jag in på den tassar jag nog över gränsen för förundersökningssekretessen, säger Anders Lysén. 

Under förhandlingen upprepade Lysén att hans klient erkänner två brott samtidigt som han nekar till misstankarna om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och att han med bakgrund till det bestred åklgarens häktningsyrkande. 

Åklagaren: "Väntat"

Vid 15-tiden på måndagen meddelade tingsrätten, via rättens ordförande Urban Nilsson, att den äldre mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för samtliga misstankar som Udén begärde honom häktad för.

– Utifrån de fynd som gjordes i hans lägenhet var det ganska väntat att han skulle bli häktad, kommenterar åklagaren Udén tingsrättens beslut. 

Han berättar samtidigt att han inte lägger någon större vikt vid att mannen under förhandlingen erkände två brott. 

– Oavsett om man erkänner det eller inte kan man säga att man sitter ganska illa till om man har de här sakerna i sin lägenhet, säger Johan Udén. 

Under eftermiddagen häktades även mannen i 30-årsåldern  på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt lagen mot brandfarliga och explosiva varor - grovt brott. Tingsrätten ansåg dock inte att det finns skäl för att häkta mannen misstänkt för grovt brott mot vapenlagen. 

Vid 16-tiden meddelade även tingsrätten att den äldre mannens yngre släkting skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse alternativt lagen mot brandfarliga och explosiva varor grovt brott – misstankar som han via sin advokat Jenny Glommen uppgav att han nekar till. 

Varit engagerad i nazistorganisation 

Den äldre av de nu häktade männen har tidigare varit engagerad i det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin och i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR. 

Svenska motståndsrörelsen bytte 2016 namn för att ingå i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som sedan i fjol är det gemensamma namnet för den nazistiska organisationens fyra avdelningar i Norge, Sverige, Finland och Danmark. 

Enligt mannens advokat ligger hans engagemang i de högerextrema organisationerna flera år tillbaka i tiden. 

– Han har varit engagerad Svenska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin, men det är inget som är aktuellt i dag, har Anders Lysén bekfräftat för GP. 

"Jag ger dig ett krig"

I sociala medier sprider mannen fortfarande våldsromantiska budskap och kallar sig själv för en hedning och lägger upp bilder på beväpnade vikingar. 

"Du vill ha ett bråk, jag ger dig ett krig" är ett av budskapen som mannen har spridit vidare. 

Mannen har även lagt upp en bild på en hur vikingaarmé ger sig ut i strid med texten: "Hedningar ber inte sina gudar om hjälp, vi hedrar dem med våra handlingar". 

Till skillnad från de två yngre misstänkta männen förekommer inte den tidigare SMR-mannen i belastningsregistret. 

Hotade att döda kvinnor 

Hans yngre släkting, en man i 25-årsåldern, har tidigare dömts för både grov misshandel, misshandel, olaga hot och narkotikabrott. 

2012 dömdes han bland annat för att ha slagit till en ung man i huvudet med en batong då han tillsammans med flera andra män misshandlade en ung man i Kungsbacka 2011. 2009 dömdes han för att ha misshandlat en man på en spårvagn i Göteborg 2008 och för att via sms och telefonsamtal ha hotat att döda två kvinnor under våren 2009. 

Den tredje mannen, i 30-årsåldern, som i torsdags greps cirka tio minuter efter de övriga två vid adressen i Frölunda, har även han dömts för ringa misshandel, narkotikabrott och skadegörelse. 

2015 dömdes han för ringa misshandel och ofredande efter att ha sparkat och spottat på sin dåvarande partner. 

När det gäller vapnen och sprängmedlet som polisen beslagtog i i torsdags menar den äldre mannen enligt advokaten Anders Lysén att han förvarat sakerna i sin bostad. Enligt hans advokat är det han ensam som har ansvarat för varorna. Åklagaren Johan Udén vill inte kommentera det påståendet mer än att säga att tingsrätten nu delar hans uppfattning om att samtliga de häktade männen är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

"Förnekar bestämt" 

Mia Sandros försvarar mannen i 30-årsåldern som greps sist av de misstänkta i torsdags och hon uppgav efter måndagens förhandlingar att hennes klient förnekar alla misstankar om brott. 

– Min klient förnekar fortsatt bestämt brott, i övrigt finns inte mycket mer att säga då det nu råder yppandeförbud, säger Mia Sandros.

Johan Udén bekräftade i samband med förhandlingarna att polisen har hittat sprängmedel och vapen i den äldre mannens bostad. 

– Vi har hittat sprängdeg och vapen, det ligger i rubriceringarna, säger Udén. 

När det gäller vilket motiv polisen misstänker att männen har haft för att utföra ett eventuellt attentat är åklagaren Johan Udén fåordig. 

–  Det är för tidigt att säga om och vad de här sakerna skulle användas till, säger han.  

För att reda ut saken berättar han att polisen bland annat kommer att försöka säkra dna-spår på beslagen och undersöka datorer som har tagits i beslag. Även nya förhör kommer att hållas med männen och personer i deras närhet. 

– Man kan fråga dem saker och då får man kanske vissa svar, tittar man i deras datorer får man kanske andra svar, säger Johan Udén. 

Säpo deltar i utredningen 

När det gäller den äldre mannens tidigare engagemang i nazistiska Svenska motståndsrörelsen vill åklagaren i nuläget inte kommentera det. 

– Jag kommenterar inte hans tidigare engagemang eller inte i olika organisationer, men det är klart att man tittar på vad man skulle kunna tänka sig att de här sakerna skulle kunna användas till, säger åklagaren. 

I utredningen mot männen får polisen även hjälp av Säpo. Exakt vad Säkerhetspolisen bidrar med vill Udén inte kommentera. Udén uppger att det ligger i sakens natur att Säpo deltar i utredningar vid den typ av brottsmisstankar som polisen i Göteborg nu har att göra med. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.